Συνταγή για την πιο μαμαδίστικη μους φάβας που έχετε φάει ποτέ!

Η πιο αφράτη και ελαφριά φάβα που φάγατε ποτέ! Απλά φανταστική!

Συνταγή για την πιο μαμαδίστικη μους φάβας που έχετε φάει ποτέ!

Μήπως είστε από τις τυχερές μανούλες που το παιδί σας τρώει σχεδόν τα πάντα; Αν ναι, συγχαρητήρια! Αν όχι, αξίζει να δείτε αυτή τη συνταγή φάβας, που θα ξεγελάσει και το πιο δύσκολο παιδάκι να φάει 5-6 κουταλιές από αυτό το υπέροχο όσπριο.

Και αν η ποσότητα σας φαίνεται μικρή, σας πληροφορούμε ότι περίπου 1/4 του φλιτζανιού φάβα, εφοδιάζει τον οργανισμό, με 10 έως 19%, της αναγκαίας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Β1(θειαμίνη), σιδήρου, χαλκού, φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου. Η φάβα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέως και μαγγανίου, καθώς περίπου ¼ της κούπας φάβα μπορεί να μας εφοδιάσει με 20% της αναγκαίας συνιστώμενης ποσότητας αυτών των θρεπτικών συστατικών. Πέρα από τη σημαντική θρεπτική της αξία, η φάβα βελτιώνει και τη λειτουργία της καρδιάς. Ακόμη είναι πλούσια σε διαιτητικές φυτικές ίνες -σε κάθε 1/4 της κούπας με φάβα, περιέχονται 9 γρμ. φυτικών ινών. Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, βοηθάμε τον οργανισμό μας να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL). Η φάβα τέλος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (10 γρμ. πρωτεϊνών σε κάθε ¼ της κούπας φάβα).

Εκτέλεση
Τοποθετούμε τη φάβα στην κατσαρόλα και την καλύπτουμε με κρύο νερό για να μην σφίξει. Μόλις πάρει την βράση της, την ξαφρίζουμε και ρίχνουμε ένα κρεμμύδι χοντροκομμένο και ένα μεγάλο καρότο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια. Στο σημείο αυτό μπορούμε να προσθέσουμε ένα μυρωδικό της αρεσκείας μας: ταιριάζει η δάφνη αλλά και το φρέσκο θυμάρι. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν βράση το καρότο και τα κρεμμύδια και φροντίζουμε το νερό πάντα να καλύπτει ισα ισα τα υλικά μας. Αφού έρθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει με όλα τα υλικά για περίπου 50΄ (ανάλογα με το πόσο βραστερό είναι το όσπριο και μέχρι να μαλακώσουν το κρεμμύδι και τα καρότα). Δεν ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει γιατί πιάνει. Αφήνουμε σχεδόν να λιώσει από το βράσιμο. Αλατίζουμε τη φάβα προς το τέλος του βρασμού. Στη συνέχεια την πολτοποιούμε μαζί με όλα τα υλικά και το υγρό που υπάρχει στην κατσαρόλα (έχοντας αφαιρέσει τα μυρωδικά μας) στο μπλέντερ.

Προσέξατε ότι δεν βάλαμε καθόλου λάδι στη συνταγή μας, αντιθέτως μόλις βγει ο πουρές μους φάβας μας, τον σερβίρουμε περιχύνοντας τον με ωμό ελαιόλαδο, διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά του λαδιού που χάνονται στο βράσιμο ή στο τσιγάρισμα. Ιδανικά η φάβα ταιριάζει με ψάρι. Αν συνοδέψετε την φάβα του παιδιού σας με κροκέτες ψαριού έχετε ένα πλήρες και ισορροπημένο μεσογειακό γεύμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved