Πώς δημιουργούμε ένα «κακό» περιβάλλον για τα μικρά μας;

«Τα παιδιά είναι σαν τα σπορόφυτα - μεγαλώνουν καλύτερα όταν βρίσκονται σε περιβάλλον που τα καλλιεργεί και τα φροντίζει» είχε πει η Virginia Satir, η οποία πίστευε πως το περιβάλλον που μεγαλώνει ένα παιδί, είναι αυτό που μπορεί να καθορίσει το πώς εκείνο θα συμπεριφερθεί στην ενήλικη ζωή του.

Πώς δημιουργούμε ένα «κακό» περιβάλλον για τα μικρά μας;

Τι σημαίνει αυτό; Πως μπορούμε να «φτιάξουμε» ένα «κακό» περιβάλλον για τα μικρά μας;

Θα λέγαμε πως η απάντηση κρύβεται λίγο πολύ στα παρακάτω που θα διαβάσετε:

Η διαφορετικότητα είναι κακή: Παρατηρούμε πολλές οικογένειες να προσπαθούν να «μοιάζουν» και να μην διαφέρουν από τις άλλες για να θεωρούνται «φυσιολογικές». Εν μέρει, είναι κατανοητό αυτό, τι γίνεται όμως όταν προβάλλουν ανάγκες που μπορεί να τις διαφοροποιούν; Πως αντιδρούν και πως διαχειρίζονται το «διαφορετικό»;

Καλύτερα να αποφύγουμε την αλλαγή: Η αλλαγή πολλές φορές σημαίνει «ξεβόλεμα». Ποιος λοιπόν θέλει να ξεβολευτεί; Πόσο μας «ρουφάει» η επανάληψη του ίδιου και της συνήθειας; Και όμως, για να μεγαλώσουν θετικά τα παιδιά στην οικογένεια, το ξεβόλεμα είναι δεδομένο, καθώς δεν μπορούν οι γονείς να συνεχίσουν να ζουν όπως όταν ήταν οι δυο τους...

Όταν υπάρχει πρόβλημα, κάποιος «πρέπει» να φταίει: Μπορεί ένα πρόβλημα να μην είναι λόγω υπαιτιότητας ενός μέλους της οικογένειας αλλά μια συνθήκη καταστάσεων ή ένας λάθος τρόπος συμπεριφοράς. Το να μαθαίνουμε στο παιδί ότι φταίει το ίδιο για ότι κάνει ή αντίθετα, δεν φταίει ποτέ αυτό αλλά κάποιος άλλος, δεν το βοηθάμε να αναλάβει τις ευθύνες του και να ωριμάσει.

Στο γάμο τα παιχνίδια εξουσίας: όπου ο ένας είναι ο αρχηγός ή ο κυρίαρχος και ο άλλος απλά, υπακούει. Το παιδί έτσι μαθαίνει να είναι ή στον έναν ρόλο ή στον άλλον μεγαλώνοντας καθώς αντιγράφει το είδος της σχέσης που βλέπει από τους γονείς του, θεωρώντας πως έτσι πρέπει να είναι!

paidi psixologia

Πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε το «κακό» περιβάλλον και να το κάνουμε πρόσφορο;

Πράγματι, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο «έφορο και γόνιμο» έδαφος για να μεγαλώσουν τα μικρά σποράκια μας, φτάνει να φροντίσουμε να υπάρχουν τα απαραίτητα συστατικά, το καλό χώμα, το νεράκι, το φως, προστασία από τις καιρικές συνθήκες, μέχρι αυτό να μεγαλώσει και να μπορεί να απλώσει τις δικές του ρίζες για να στηριχτεί.

Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να φροντίσουμε λοιπόν, τα παρακάτω:

Αποδοχή στο διαφορετικό και στην αλλαγή: Ο καθένας μας είναι διαφορετικός στο τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς, όπως άλλωστε και η φύση αλλάζει σύμφωνα με τις τέσσερις εποχές του χρόνου...

Όλοι μας αλλάζουμε: είτε το θέλουμε, είτε όχι. Υπάρχει η προσαρμοστική ικανότητα που μας δίνει την δυνατότητα αλλαγής.

Να κατανοήσουμε ότι τα προβλήματά μας είναι πολύπλευρα: Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε να βρούμε το λάθος και να το χρεώνουμε σε κάποιον, καθώς ο τρόπος αυτός μας περιορίζει και δεν μας αφήνει να εξελιχθούμε.

Να αντιμετωπίζουμε τα μέλη της οικογένειας ως ισότιμα: Και οι δύο σύντροφοι αλλά και τα παιδιά είμαστε όλοι ισότιμοι στην προσωπικότητα, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved