Κι όμως τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση του ζευγαριού

Άλλο ένα πρόβλημα που σήμερα δυστυχώς έχει κάνει την εμφάνισή του και επιδεινώνεται, είναι το οικονομικό, καθώς η χώρα μας μαστίζεται εδώ και 7-8 χρόνια από την οικονομική κρίση.

Κι όμως τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση του ζευγαριού

Έτσι, τα προβλήματα είναι όλο και περισσότερο εμφανή στο ζευγάρι, είτε πρόκειται για νέο, είτε για παλιό ζευγάρι.

Σκεφτείτε για παράδειγμα, δύο νέους που γνωρίζονται τώρα, όπου όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι άνεργοι. Πως θα έρθουν πιο κοντά όταν δεν μπορούν να βρεθούν για έναν καφέ; Σκεφτείτε επίσης, ένα νέο ζευγάρι, που γνωρίστηκε πριν λίγο καιρό και θέλουν και οι δύο να δουν αν ταιριάζουν. Πως θα βγουν έξω για διασκέδαση, πως θα καταφέρουν να πάνε διακοπές μαζί μιας και ήρθε και το καλοκαιράκι, πως θα μπορέσουν να βρεθούν μόνοι τους, να συμβιώσουν αργότερα κλπ, αν δεν εργάζονται και οι δύο;

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως το οικονομικό μπορεί να μην γεμίζει και τόσο την καρδιά μας, γεμίζει όμως τη διάθεσή μας και την ψυχική μας κατάσταση, όταν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες μας...

Αν πάμε και στα ζευγάρια που είναι καιρό μαζί και που αρκετά συχνά βλέπουμε τον έναν από τους δύο συντρόφους να βγάζει περισσότερα χρήματα από ό,τι ο άλλος, όταν και οι δύο εργάζονται κάτω από επισφαλείς ή περιστασιακές συνθήκες, καθώς και όταν ένας είναι άνεργος εκ των δύο ή και οι δύο σε κάποιες περιπτώσεις. Και αν υπάρχουν και παιδιά; Πόσα ζευγάρια έχουν γυρίσει και ζουν μαζί με τους γονείς τους για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα; Πόσα ζευγάρια είναι αυτά που έχασαν την οικονομική ανεξαρτησία τους και εξαρτώνται από τη σύνταξη των παππούδων; Όλα τα παραπάνω είναι αφορμές για συγκρούσεις και καυγάδες, γεγονός, που μπορεί να διαταράξει σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνία και να κλονίσει τα θεμέλια της σχέσης του ζευγαριού.

zeygari krisi

Πως μπορεί το ζευγάρι να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα;

Προσπαθήστε και οι δύο να καταλάβετε πως κανείς από τους δυο σας δεν θέλει αυτή την κατάσταση. Μιλήστε για το πώς αισθάνεστε, ανοιχτά ο ένας στον άλλον, άλλωστε είναι μία κατάσταση που την βιώνετε και οι δύο. Μιλήστε για τους φόβους και τις ανησυχίες σας, για το άγχος ότι ο/η σύντροφος σας θα χάσει την εκτίμηση του/της προς το πρόσωπο σας ή και εσείς προς το δικό του/της. Θυμηθείτε, ότι η ειλικρίνεια αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης σας.

Μην κρύβετε το καθαρό σας εισόδημα ή κάποιο πιθανό χρέος, διότι σε περίπτωση που αυτό αποκαλυφθεί, τότε ο/η σύντροφός σας θα χάσει την εμπιστοσύνη του και η δυσπιστία αυτή να φωλιάσει και στα υπόλοιπα επίπεδα της σχέσης.

Αν ο/η σύντροφός σας, σας αποκαλύψει ξαφνικά μία υψηλή οφειλή που δεν την είχατε προγραμματίσει ή που τη θεωρείτε επιπόλαιη, μην τον κατηγορήσετε, αλλά προσπαθήστε να του αναλύσετε με ψυχραιμία, τη δική σας οπτική.

Σε κάθε περίπτωση, η πιο ανέξοδη και μεθοδική λύση για εσάς θα ήταν το να σχεδιάζετε από κοινού τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ο οποίος να περιλαμβάνει την εξοικονόμηση ενός ποσού ανά μήνα ή ανά έτος, εάν και εφόσον βέβαια αυτό είναι εφικτό.

Μοιραστείτε ορισμένες οικονομικές αρμοδιότητες και αποφασίστε ποιος από τους δυο σας θα είναι υπεύθυνος για την αποπληρωμή των μηνιαίων λογαριασμών.

Ακολουθεί το δ’ μέρος: Η έλλειψη χρόνου και πως επηρεάζει τη σχέση μας

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved