Σεξουαλική Ζωή: Συνηθισμένα προβλήματα στη σχέση και πως να τα λύσετε

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια σήμερα, είναι το σεξουαλικό.

Σεξουαλική Ζωή: Συνηθισμένα προβλήματα στη σχέση και πως να τα λύσετε

Θα μπορούσαμε ίσως να το χωρίσουμε σε κάποιες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα: ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί και έχουν χάσει τη φλόγα ο ένας για τον άλλον, ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί αλλά αντιμετωπίζουν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, ζευγάρια που δεν έχουν σεξουαλική ζωή – τουλάχιστον μαζί, ζευγάρια που έχουν καλή σχέση αλλά για διάφορους περιστασιακούς, ψυχολογικούς ή και οργανικούς ακόμα λόγους έρχονται αντιμέτωπα με το πρόβλημα, ζευγάρια που...

Όπως καταλαβαίνουμε, είναι πολλές οι περιπτώσεις που το σεξουαλικό πρόβλημα τρυπώνει στη ζωή του ζευγαριού και διαταράσσει – ή και όχι απαραίτητα σε κουρασμένες ή αδιάφορες σχέσεις – την καθημερινότητα και τους δεσμούς σύνδεσης.

Τα σεξουαλικά προβλήματα δεν είναι τόσο μακριά, όσο θα νόμιζε κάποιος, εφόσον η αιτιολογία του περιλαμβάνει ψυχολογικούς αλλά και οργανικούς παράγοντες.
Πως μπορεί το ζευγάρι να αντιμετωπίσει το σεξουαλικό πρόβλημα;

Αρκετά συχνά, η ελλιπής σεξουαλική ενημέρωση αλλά και η παραπληροφόρηση μπορεί να δημιουργήσει σεξουαλικά προβλήματα, καθώς έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αυτοπεποίθησης των συντρόφων, τη δημιουργία «σεξουαλικού αδιεξόδου», μίας αποφευκτικής συμπεριφοράς, μέχρι και την διόγκωση αυτών των προβλημάτων.

couple bed

Χρειάζεται και οι δύο σύντροφοι να έχουν στο μυαλό τους, πως όταν ένα τέτοιου είδους πρόβλημα κάνει την εμφάνισή του, δεν το έχει μόνο εκείνος που το κουβαλάει αλλά είναι πλέον κοινό, εφόσον το αντιμετωπίζουν και οι δύο σύντροφοι, είναι δηλαδή του ζευγαριού! Άρα χρειάζεται, να δουν από κοινού τι συμβαίνει και έχουν απομακρυνθεί σεξουαλικά. Για παράδειγμα, βλέπουμε να συμβαίνει όταν το ζευγάρι θέλει να κάνει παιδιά, αλλά το κυνήγι των γόνιμων ημερών αγχώνει τον άνδρα που νιώθει πως ΠΡΕΠΕΙ να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να χάνει τη στύση του. Επίσης, πολλές φορές το ζευγάρι κυνηγάει τον αριθμό, την σεξουαλική ποσότητα και όχι την ποιότητα - χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι θα παραμελήσουν τη σεξουαλική τους ζωή - με αποτέλεσμα, αργά ή γρήγορα να κουράζεται και να απογοητεύεται. Άλλοι, κρύβονται πίσω από το «δεν προλαβαίνουμε τώρα με τα παιδιά» που δεν είναι απλά άλλη μία δικαιολογία, καθώς και εκεί υπάρχει λύση, έστω και με πιο προγραμματισμένο σεξ!

Όπως βλέπουμε λοιπόν, λύση υπάρχει για όλα τα σεξουαλικά προβλήματα του ζευγαριού, φτάνει το ζευγάρι να αναζητήσει τη λύση τους. Οι δυο τους να μιλήσουν και αν δεν μπορούν μόνοι τους να το ξεπεράσουν, να αναζητήσουν τη βοήθεια ειδικού σεξουαλικής υγείας.

Ας έχουμε στο μυαλό μας πως το σεξ αποδεδειγμένα και μέσα από έρευνες φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά, καθώς πρόκειται για μία αναντικατάστατη εμπειρία, που δένει τους δύο συντρόφους συναισθηματικά, μέσα από την συναισθηματική οικειότητα, ενισχύει την αίσθηση της ικανοποίησης, ενώ παράλληλα φέρνει και βιολογική εξισορρόπηση, καθώς συμβάλει στη μείωση του στρες, στη βελτίωση της μνήμης, στη πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου των γεννητικών οργάνων και άλλων ασθενειών.

Φροντίστε λοιπόν, να δημιουργήσετε τον «σεξουαλικό σας χρόνο» και να τον απολαύσετε! Μην περιμένετε τις ιδανικές συνθήκες γιατί πολύ απλά, δεν θα ...υπάρξουν. Μην μπαίνετε σε ελεγκτικές και καταναγκαστικές συμπεριφορές μετρώντας τις σεξουαλική συχνότητα και τις σεξουαλικές επιδόσεις, τις δικές σας ή του/της συντρόφου σας. Κάντε σεξ γιατί απλά, έτσι σας αρέσει και επειδή θέλετε να λατρευτείτε και να λατρέψετε, να πάρετε αλλά και να δώσετε, να ζήσετε το πάθος και την ένταση της στιγμής, μέσα από το σώμα εκείνου ή εκείνης που αγαπάτε, ποθείτε και διεγείρεστε.

Ακολουθεί το γ’ μέρος: Οικονομικά Προβλήματα που επηρεάζουν τη σχέση μας

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved