Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

novalac
Πρώτος Μήνας
Εβδομάδες 0-3

Αφού έχει γίνει γονιμοποίηση του ωαρίου, ξεκινά η ανάπτυξη της νέας ζωής. Δεδομένου ότι ένα μόνο κύτταρο μπορεί να υποστεί ταχεία διαίρεση και πολλαπλασιασμό, σε 4 ημέρες θα έχουμε 100 διαφοροποιημένα κύτταρα. Σε αυτήν την περίοδο ο πλακούντας, το όργανο που θα θρέψει το μωρό και θα το προστατεύσει, αρχίζει να σχηματίζεται.Την τέταρτη εβδομάδα το έμβρυο έχει ήδη το μέγεθος ενός φασολιού (5 mm) και εκτιμάται ότι μεγαλώνει με ρυθμό από 1 mm ανά ημέρα.

Δεύτερος Μήνας
Εβδομάδα 4

Το μωρό συνεχίζει να μεγαλώνει. Χτίζονται τα τοιχώματα της μήτρας.

Τα κύτταρα του μωρού πολλαπλασιάζονται και διαφοροποιούνται σε νευρικής μορφής ιστούς, μυϊκούς, κτλ. Αρχίζει η διαμόρφωση του σώματος.

Τρίτος Μήνας
Εβδομάδα 5

Αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα του μωρού. Η καρδιά σχηματίζεται και αρχίζει να κτυπά (περίπου από την εικοστή πέμπτη ημέρα της κύησης).

Το μωρό σας αποκτά τα αιμοφόρα αγγεία του, μερικά από τα οποία θα εξελιχθούν σε ομφάλιο λώρο.

Τέταρτος Μήνας
Εβδομάδες 6-7

Σε έξι εβδομάδες το έμβρυο είναι περίπου 8 mm από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα. Στο τέλος των οκτώ εβδομάδων είναι 3 cm και ζυγίζει μεταξύ 2 και 3 γραμμαρίων. Τα οστά αρχίζουν να διαμορφώνονται και αναπτύσσονται τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, οι αστράγαλοι και οι καρποί.

Επίσης αρχίζουν να σχηματίζονται τα βλέφαρα, αλλά θα παραμείνουν κλειστά για αρκετές εβδομάδες. Μέχρι το τέλος της όγδοης εβδομάδας, το μωρό αρχίζει να θεωρείται έμβρυο.

Πέμπτος Μήνας
Εβδομάδες 8 - 9

Αρχίζει να σχηματίζεται το πρόσωπο του μωρού. Κάποιος μπορεί να διακρίνει το στόμα και τη γλώσσα.

Αναπτύσσονται τα χέρια και τα πόδια, καθώς επίσης και η καρδιά, ο γαστρεντερικός σωλήνας, το ήπαρ, οι πνεύμονες, τα νεφρά και ο εγκέφαλος. Στις 9 εβδομάδες είναι ολοκληρωμένο έμβρυο.

Έκτος Μήνας
Εβδομάδες 10 - 14
Κατά τη δωδέκατη εβδομάδα το μωρό είναι πλήρως σχηματισμένο, έχει πάρει το φύλο του και το σώμα του είναι καλά αναπτυγμένο. Κατά τη διάρκεια του υπολοίπου της εγκυμοσύνης το μωρό θα μεγαλώσει και θα ωριμάσει. Στις δεκατέσσερις εβδομάδες της εγκυμοσύνης το μωρό είναι περίπου 5,6 εκατοστά και έχει αρχίσει να κινείται. Η αρρυθμία του είναι ισχυρή και μπορεί να ακουστεί με ανιχνευτή υπερήχων. Η καρδούλα του χτυπά περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από την δική μας (150 παλμούς ανά λεπτό).
Έβδομος Μήνας
Εβδομάδες 15 - 19
Το μωρό αρχίζει να αναπτύσσεται γρήγορα. Μάλλον σε αυτές τις εβδομάδες μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες από τις κινήσεις του, αυτό που ονομάζεται "ενεργό κίνημα" του εμβρύου. Έχουν αρχίσει να εμφανίζονται μαλλιά, φρύδια και βλεφαρίδες. Το δέρμα είναι πλέον σαφές. Έχει δακτυλικά αποτυπώματα και μπορεί το χεράκι του να σχηματίσει μια γροθιά. Στο τέλος των 16 εβδομάδων το μωρό είναι περίπου 14 cm.
Όγδοος Μήνας
Εβδομάδες 20 - 25
Αυτή τη στιγμή το μωρό έχει ένα τακτικό κύκλο ύπνου και οι κινήσεις του είναι σαφώς ορατές. Πολλές μητέρες λένε ότι τα μωρά διατηρηρούν αυτόν τον κύκλο του ύπνου και της δραστηριότητάς τους και μετά τη γέννησή τους. Καλό είναι να λάβουμε υπόψιν μας αυτό τον κύκλο, ώστε να τον χρησιμοποιήσουμε για την ξεκούρασή του όταν το μωρό έχει γεννηθεί. Αυτή τη στιγμή η μήτρα συνδέεται με τον ομφαλό.
Ένατος Μήνας
Εβδομάδες 26 - 29
Η εμβρυϊκή ανάπτυξη τώρα είναι γρήγορη. Μια λεπτή τρίχα που ονομάζεται χνούδι καλύπτει το μαλακό δέρμα του μωρού. Επίσης το μωρό καλύπτεται από μια λιπαρή ουσία, που ονομάζεται "vernix caseosa" ή "vernix", η οποία είναι ολισθηρή και προστατεύει το υγρό περιβάλλον. Πριν το μωρό γεννηθεί η ουσία εξαφανίζεται. Κατά την περίοδο αυτή η μήτρα είναι κάτω από τον ομφαλό και μπορεί να κινείται με πίεση. Το μωρό αντιλαμβάνεται και εκτιμά όλες τις τρυφερές κινήσεις που κάνετε. Επωφεληθείτε από αυτό! Επίσης αντιδρά στην αφή και τον ήχο και τρομάζει με δυνατούς θορύβους. Σχεδόν μετά από 26 εβδομάδες ανοίγει πρώτα τα βλέφαρά του. Τώρα είναι πολύ δραστήριο και αν αγγίξετε την κοιλιά σας με την παλάμη του χεριού σας, θα παρατηρήσετε τις φτέρνες και τους αγκώνες του. Στις 30 εβδομάδες το μωρό είναι περίπου 24 cm.
Δέκατος Μήνας
Εβδομάδες 30 - 33
Το μωρό αρχίζει να προετοιμάζεται για τη γέννηση: το λίπος συσσωρεύεται και είναι λίγο πιο παχύ. Τα οστά σκληραίνουν και μπορεί να κλωτσήσει. Το κρανίο είναι ακόμα μαλακό για να διευκολυνθεί η γέννηση μέσα από τη μήτρα. Το δέρμα γίνεται πιο λείο. Περίπου στις 32-34 εβδομάδες, το μωρό αρχίζει να στρέφει το κεφάλι προς τα κάτω, για να προετοιμαστεί για τη γέννηση. Η μήτρα συνεχίζει να αναπτύσσεται και αρχίζει να προετοιμάζεται για τη γέννηση με μικρές συσπάσεις, σαν πόνους περιόδου. Παράλληλα, αρχίζει η σκλήρυνση του πυθμένα της κοιλιάς. Είναι εντελώς φυσιολογικό, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστο, ακόμη και ενοχλητικό.
Ενδέκατος Μήνας
Εβδομάδες 34 - 37
Το μωρό μεγαλώνει, αναπτύσσεται κάθε μέρα και περισσότερο και δεν έχει πολύ χώρο για να κινηθεί. Αλλά μπορεί να δώσει ισχυρές κλωτσιές! Τώρα είναι περίπου 46 cm. Κατά το χρόνο αυτό κανονικά το μωρό μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από την λεκάνη. Συχνά, την περίοδο αυτή, πολλές γυναίκες παύουν τον φόβο του τοκετού και τον περιμένουν με ανυπομονησία. Τώρα η μήτρα είναι γεμάτη νευρικές απολοίξεις, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση ασφυξίας (διότι οι πνεύμονες δεν μπορούν να επεκταθούν στον κανονικό όγκο τους). Αυτή η δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια και κόπωση) εξαφανίζεται μετά τον τοκετό.
Δωδέκατος Μήνας
Εβδομάδες 38 - 40
Το μωρό παίρνει βάρος περίπου 230 γραμμάρια την εβδομάδα και τώρα είναι περίπου 50 cm. Είναι τοποθετημένο σε ύπτια θέση, με τα γόνατα στην μύτη και τους μηρούς κοντά στο σώμα. Είναι έτοιμο να γεννηθεί! Η μέση διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 40 εβδομάδες. Ωστόσο, το μωρό θεωρείται "πλήρες" εάν γεννηθεί μετά από 37 εβδομάδες αμηνόρροιας (περίοδος που δεν έχετε έμμηνα).
novalac
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved