Ψυχολογία και παιδί: Συμβουλές για πνευματική ισορροπία του παιδιού τις ημέρες των διακοπών

Παιδί και ψυχολογία: Οι ημέρες των διακοπών πλησιάζουν και για τους περισσότερους αποτελούν μία ευτυχισμένη περίοδο του χρόνου, αφού έρχονται κοντά όλα τα μέλη της οικογένειας με φίλους, χαρούμενη διάθεση και συχνά με συνοδεία δώρων.

Ψυχολογία και παιδί: Συμβουλές για πνευματική ισορροπία του παιδιού τις ημέρες των διακοπών

Οι γονείς ωστόσο θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες και τους ρυθμούς της οικογένειας μπορούν να προκαλέσουν αρκετή ένταση και στρες στα παιδιά.

Πρόσφατα η Αμερικανική Ένωση Παιδιάτρων δημοσίευσε συστάσεις - συμβουλές για τους γονείς, ώστε να απολαύσουν όλοι τις διακοπές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο:

Καλό θα είναι ο ρυθμός της οικογένειας να μην αλλάζει σημαντικά, να διατηρούν οι γονείς τα συνηθισμένα ωράρια ύπνου και γευμάτων των παιδιών, ώστε να μειώσουν το στρες και να επικρατήσει ισορροπία.

mageiriki xristoygenna paidia

Τα παιδιά επηρεάζονται σημαντικά από τη συναισθηματική κατάσταση των γονιών. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να αμελούν την ψυχολογική και σωματική τους κατάσταση. Οι διακοπές είναι η καλύτερη ευκαιρία για όλους να ηρεμήσουν και να αποβάλλουν τις καθημερινές εντάσεις.

  • Καλό θα είναι να υπάρχει ένα πλάνο δραστηριοτήτων με έναν στόχο κάθε φορά. Οι γονείς μπορούν τη μία μέρα να βγουν για ψώνια με τα παιδιά, την επόμενη να επιδοθούν σε χριστουγεννιάτικες συνταγές μαγειρικής ή να συγκεντρωθούν όλοι μαζί γύρω από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Έχει μεγάλη σημασία η προσοχή του παιδιού να επικεντρώνεται σε ένα γεγονός που συμβαίνει κάθε φορά, ώστε να μπορεί να το αντιλαμβάνεται και να νιώθει τα αντίστοιχα αισθήματα. Θα πρέπει αυτές τις ημέρες να γίνεται προσπάθεια ώστε το παιδί να αυξάνει την περιέργειά του όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μην νιώσει πλήξη και ανία.
  • Επειδή είναι ημέρες χαράς και γιορτής δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να διδάξουν στα παιδιά μέσα από την πράξη αυτές τις αρετές. Με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις εθελοντισμού, για παράδειγμα να προσφέρουν γεύματα σε απόρους με το δήμο ή άλλες οργανώσεις, ώστε τα παιδιά να βγάλουν συμπεράσματα και να κατανοήσουν πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λιγότερα από αυτά. Έτσι θα μάθουν τις έννοιες της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας, μέσα από την αληθινή πλευρά της ζωής, όχι τόσο ωραιοποιημένη όπως παρουσιάζεται γύρω τους.
  • Δεν θα πρέπει να αμελούνται οι άνθρωποι, παιδιά και ενήλικες, που τις ημέρες αυτές νιώθουν έντονη θλίψη με αίσθηση απώλειας και απομόνωσης. Θα πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά να βρίσκονται κοντά σε όσους έχουν ανάγκη συντροφιάς.
  • Προσοχή με τα δώρα! Το παιδί θα πρέπει να δέχεται ένα ή δύο δώρα το πολύ κάθε φορά. Δεν θα πρέπει να μαθαίνει στην άσκοπη σπατάλη και σε παιχνίδια που δεν θα ασχοληθεί ιδιαίτερα μαζί τους. Καλό θα είναι οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί να φτιάξει ένα δώρο για τους γονείς, τους παππούδες και τους φίλους. Σίγουρα αυτά τα δώρα θα είναι περισσότερο πολύτιμα ενώ θα διδάξουν πολύτιμα μαθήματα στα παιδιά.
xristoygenniatika biblia paidika

Το πιο σημαντικό: οι γονείς να απολαύσουν κάθε στιγμή με τα παιδιά τους! Μακριά από οθόνες, τηλεόραση και κινητά μπορούν να βγουν έξω με τα παιδιά τους, να διασκεδάσουν παρέα με αυτά και να περάσουν όσο το δυνατόν πιο όμορφες και ποιοτικές στιγμές με φίλους και συγγενείς.

Οι γονείς θα πρέπει να κατανοούν καλά πως το παιδί έχει ανάγκη δημιουργίας αναμνήσεων και όμορφων εικόνων, όχι υλικών απαιτήσεων και περιττών εξόδων.

Καλές , όμορφες οικογενειακές γιορτές!

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved