Πώς μπορεί να γίνει εύκολο το μπάνιο του νεογέννητου

Σίγουρα όταν καταφτάνει ένα νεογέννητο στο σπίτι και ειδικά εάν πρόκειται για πρωτότοκο τέκνο, ένα από τα βασικά σημεία που απασχολεί τους γονείς είναι πώς θα πλύνουν το βρέφος ώστε να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη για αυτό ασφάλεια και να απομακρύνουν κάθε πιθανό κίνδυνο.

Πώς μπορεί να γίνει εύκολο το μπάνιο του νεογέννητου

Οποιοδήποτε χώρο και εάν επιλέξουν οι γονείς για το μπάνιο του μικρού τους (νιπτήρας, ντους, μπανιέρα ή ειδικό μπανάκι) καλό θα είναι να ακολουθούν τις παρακάτω πρακτικές:

Πλήρης στήριξη του βρέφους

Οποιαδήποτε και εάν είναι η θέση που επιλέγουν οι γονείς και έχοντας κοντά τους ήδη τα απαραίτητα για το μπάνιο του παιδιού (αφρόλουτρο, σαμπουάν κλπ) δεν θα πρέπει να ξεχνούν να στηρίζουν επαρκώς το κεφάλι και το πίσω μέρος του σώματος του. Μια καλή πρακτική είναι να χρησιμοποιούν το αριστερό χέρι για στήριξη εάν είναι δεξιόχειρες και το αντίστροφο. Έτσι εξασφαλίζεται η πλήρης στήριξη του βρέφους, ενώ το ευέλικτο χέρι του γονέα μπορεί να καθαρίζει το σώμα του. Ταυτόχρονα η χρήση ενός πλαστικού δοχείου, μιας πετσέτας, ενός σπρέι ή ακόμη καλύτερα του ελεύθερου χεριού βοηθά τους γονείς να ρίχνουν απαλά χλιαρό νερό στο βρέφος από το κεφάλι προς τα κάτω.

proto mpanio morou

Τip για εύκολο και γρήγορο μπανάκι

Είναι προτιμότερο να πλένετε το μωρό από το κεφαλάκι του και προς τα κάτω άκρα, γιατί έτσι παραμένουν καθαρές οι περιοχές που έχουν ήδη πλυθεί με σαπούνι, καθώς δεν έρχονται ξανά σε επαφή μαζί του.

Προσοχή στο πρόσωπο!

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και φροντίδα όταν πλένεται το πρόσωπο του βρέφους. Οι γονείς καλό είναι να χρησιμοποιούν ένα καθαρό, υγρό πανάκι χρησιμοποιώντας τη γωνία του, ώστε να καθαρίζουν το εξωτερικό μέρος των αυτιών καθώς και πίσω από αυτά.

Λούσιμο μαλλιών

Για το λούσιμο των μαλλιών, μόνο στις περιπτώσεις που το βρέφος έχει μαλλιά και οι γονείς θεωρούν πως πρέπει να τα καθαρίσουν, θα πρέπει να προσθέτουν μια μικρή ποσότητα ειδικά σχεδιασμένου για βρέφη σαμπουάν στην παλάμη τους και κατόπιν να πλένουν τα μαλλιά. Όταν ξεπλένουν τα μαλλιά θα πρέπει να υποστηρίζουν ελαφρώς ανασηκωμένο το κεφάλι του μωρού ώστε να αποφεύγεται η επαφή των ματιών και των αυτιών του με το σαμπουάν. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις πτυχώσεις του βρεφικού δέρματος, όπως στον αυχένα, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή.

simboyles gia mpanio morou

Πάνω από όλα ασφάλεια

Για λόγους ασφαλείας συνίσταται το ένα χέρι των γονέων να παραμένει πάντοτε καθαρό από σαπούνι και σαμπουάν προκειμένου να αποφεύγεται ο κίνδυνος ολίσθησης του βρέφους. Επιπλέον θα πρέπει να δίνεται προσοχή στα χέρια του μωρού, ώστε στην περίπτωση που έχουν σαπούνι να μην έρθουν σε επαφή με τα μάτια ή το στόμα του.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να αμελούν και την προσωπική σωματική τους υγεία, καθώς είναι συχνές οι αναφορές για πόνους και ενοχλήσεις στη μέση και τα γόνατα λόγω του βάρους του μωρού. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πώς βγάζουν το παιδί έξω από το μπάνιο, καθώς χρειάζεται ελαφριά κάμψη των γονάτων ή των ισχίων.

Τέλος, ο πιο βασικός κανόνας: κάθε στιγμή τουλάχιστον ένα χέρι και η προσοχή και τα μάτια των γονιών πρέπει να είναι επάνω στο βρέφος, καθώς ο κίνδυνος για σοβαρά ατυχήματα είναι μεγάλος.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Διαβάστε επίσης:
Μωρό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρώτο του μπάνιο
Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μπάνιο το μωρό σας!
Πώς να κάνετε μπάνιο το μωρό σας. Βήμα-βήμα αναλυτικές οδηγίες (βίντεο)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved