Γιατί τα παιδιά πρέπει να επισκέπτονται τον παιδίατρό τους πριν την επιστροφή στο σχολείο

Τα σχολεία έχουν ανοίξει και κάθε παιδί επιστρέφει πίσω στα θρανία, ενώ ταυτόχρονα οι ευθύνες των γονέων αυξάνονται.

Γιατί τα παιδιά πρέπει να επισκέπτονται τον παιδίατρό τους πριν την επιστροφή στο σχολείο

Σε αυτές συγκαταλέγονται από πολύ απλές, όπως η λίστα αγορών για το σχολικό εξοπλισμό, έως και οι πιο σοβαρές όπως η απαραίτητη επίσκεψη στον παιδίατρο για εξέταση του παιδιού και συμπλήρωση των απαραίτητων αιτήσεων, ώστε να λαμβάνει μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες.

Ωστόσο είτε λόγω φόρτου εργασίας, είτε λόγω οικονομικής δυσχέρειας, η επίσκεψη αυτή τείνει συχνά να αμελείται από τους γονείς, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη τους την κρισιμότητα και την αναγκαιότητά της. Από την άλλη πλευρά, για κάποιους γονείς η φθινοπωρινή αυτή εξέταση, ίσως αποτελεί τη μοναδική ετήσια επίσκεψη στον παιδίατρο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται τακτική συνήθεια και μέρος του ετήσιου οικογενειακού προγραμματισμού, η επίσκεψη του παιδιού στον παιδίατρο στις αρχές του φθινοπώρου.

Στην επίσκεψη αυτή ο παιδίατρος μπορεί να αξιολογήσει βασικές παραμέτρους υγείας του παιδιού, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ειδικά στις μέρες μας που ο νεανικός διαβήτης αυξάνεται ραγδαία.

Ταυτόχρονα θα μπορέσει να καθοδηγήσει τους γονείς σχετικά με το διαιτολόγιο των παιδιών που είναι κατάλληλο για την κάθε ηλικία, ώστε να μην παρουσιαστούν ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία, αλλά και να προτείνει ιδέες για υγιεινά σνακ στο σχολείο και στις εξωσχολικές δραστηριότητες. Στον ετήσιο αυτό έλεγχο, ο παιδίατρος μπορεί να εκτιμήσει επίσης τα επίπεδα της χοληστερόλης του παιδιού, πιθανή έλλειψη σιδήρου ή ακόμη και την παρουσία αναιμίας, καθώς και προβλήματα όρασης.

EXETASI PRIN TO SXOLEIO 1

Η αξία της ετήσιας αυτής επίσκεψης είναι ανεκτίμητη. Η καταγραφή του ιατρικού ιστορικού του παιδιού ή του εφήβου με το πέρασμα των χρόνων, δίνει στον παιδίατρο μια συνολική εικόνα της πορείας και ταυτόχρονα της ανάπτυξής του. Έτσι είναι πιο εύκολο και γρήγορο να εντοπιστούν τυχόν ανωμαλίες, ενώ υπάρχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη όλη η πορεία του παιδιού, η καταγραφή των εμβολίων και η εμφάνιση παιδικών ασθενειών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοσή του στις εξωσχολικές του δραστηριότητες.

Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη στιγμή που το πρόγραμμα ανοσοποίησης και εμβολιασμών είναι υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά και απαραίτητο για την ένταξή τους στη σχολική κοινότητα.

Η εξέταση του παιδιού από τον παιδίατρο κατά την έναρξη του σχολικού έτους, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, στην περίπτωση που το παιδί συμμετέχει σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο νεαρός αθλητής μπορεί να συμβουλευτεί τον παιδίατρο για το πρόγραμμα και την ένταση των ασκήσεων που είναι σε θέση να παρακολουθεί, για τις διατροφικές του ανάγκες, αλλά και για τους πιθανούς τραυματισμούς που μπορεί να αντιμετωπίσει. Μία σύγχρονη τάση απαιτεί οι αθλητές να υπερβαίνουν τα όριά τους, με αποτέλεσμα σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης το παιδί μπορεί να κατανοήσει ποιά είναι τα σωματικά όρια αντοχής του, ώστε να μην καταπονείται ο οργανισμός του.

EXETASI PRIN TO SXOLEIO 1

Ταυτόχρονα, όσο το παιδί αναπτύσσεται και περνά στην εφηβεία, η εξέταση από τον παιδίατρο αποκτά και άλλες διαστάσεις, καθώς μπορεί να το συμβουλέψει για όλες τις συναισθηματικές, σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που βιώνει. Επιπλέον είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσει το παιδί μέσω των δικών του αποριών όλες τις πτυχές των θεμάτων που απασχολούν αυτή την ηλικία, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η σεξουαλική δραστηριότητα, η κατάθλιψη και η εξάρτηση από τη χρήση ουσιών.

Σίγουρα η εξασφάλιση μιας υγιούς παιδικής ηλικίας και ένα ομαλό πέρασμα στην εφηβεία αποτελεί σημαντική ανησυχία και άγχος για τους γονείς. Δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα στους χειρισμούς, ειδικά τη στιγμή που το παιδί βιώνει τόσες αλλαγές, αλλά η εξέταση και η καθοδήγηση του παιδιάτρου θα μπορέσει να βελτιώσει την κατάσταση.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved