Ο παιδίατρος συμβουλεύει: 8 πράγματα που πρέπει να σταματήσουν να κάνουν οι γονείς

Σίγουρα το να γίνεται κάποιος γονιός αλλάζει τη ζωή του και αποτελεί μία πρωτόγνωρη εμπειρία, για την οποία κανένας δεν είναι προετοιμασμένος.

Ο παιδίατρος συμβουλεύει: 8 πράγματα που πρέπει να σταματήσουν να κάνουν οι γονείς

Παρόλο αυτά, οι περισσότεροι γονείς δέχονται συμβουλές για πολλά θέματα σχετικά με τα παιδιά τους, είτε από φίλους και συγγενείς είτε δυστυχώς ακόμη και από το διαδίκτυο. Το αποτέλεσμα συχνά, είναι να απευθύνονται πανικόβλητοι στον παιδίατρο, ο οποίος τελικά είναι κι ο μοναδικός που με την επιστημονική του γνώση και κατάρτιση μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα του παιδιού τους.

Για το λόγο αυτό ένας παιδίατρος οφείλει να συμβουλεύει τους γονείς τα εξής:

1.Να σταματήσουν οι γονείς την αναζήτηση ιατρικών συμβουλών στο Διαδίκτυο

Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στο παιδί, οι γονείς ανατρέχουν στο «Δόκτορα Google». Το δυστύχημα είναι πως δεν συμβουλεύονται ούτε καν αξιόπιστες παιδιατρικές ιστοσελίδες, αλλά ανεπίσημα ιστολόγια με γνώμες και συμβουλές από μη ειδικούς. Ακόμη χειρότερα, πολλές φορές οι γονείς κάνουν μόνοι τους μία διάγνωση για το παιδί, βάσει των όσων έχουν διαβάσει στο Διαδίκτυο. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές η διάγνωση είναι λανθασμένη και ανυπόστατη.

2. Να σταματήσουν οι γονείς να ζητούν αντιβιοτικά για θεραπεία του παιδιού

Σίγουρα κάθε γονιός θέλει το παιδί του να συνέλθει και να ξεπεράσει μία ασθένεια όσο το δυνατό συντομότερα. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά δεν είναι πανάκεια για όλες τις παθήσεις, καθώς ιογενείς λοιμώξεις δεν χρειάζονται αντιβίωση για να ξεπεραστούν, σε αντίθεση με τις μολύνσεις βακτηριακής προέλευσης. Ένα απλό κρυολόγημα και ο βήχας, δεν χρειάζονται αντιβίωση, παρά μόνο χρόνο για να τα ξεπεράσει το παιδί. Επιπλέον, η συχνή χρήση αντιβιοτικών είναι γνωστό πως δημιουργεί ανθεκτικότερα βακτηριακά στελέχη, με αποτέλεσμα στο τέλος τα αντιβιοτικά να είναι δύσκολο να τα καταπολεμήσουν.

goneis 3

3. Να σταματήσουν οι γονείς να αρνούνται τον εμβολιασμό των παιδιών

Μία πρόσφατη τάση που παίρνει σοβαρές διαστάσεις είναι η άρνηση των γονιών στον προβλεπόμενο εμβολιασμό των παιδιών τους, λόγω άγνοιας και φόβου. Παρόλο αυτά είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο δεκαετίες τώρα πως η ανοσοποίηση βοηθά αποτελεσματικά την αποφυγή και την εξάλειψη νόσων που στο παρελθόν υπήρξαν θανατηφόρες. Οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του παιδιάτρου, καθώς με τέτοιου είδους λανθασμένες πρωτοβουλίες, θέτουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία του παιδιού τους, όσο και πολλών παιδιών ακόμη στο κοντινό περιβάλλον.

4. Να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη επαφή των παιδιών με τις ηλεκτρονικές οθόνες

Μπορεί η οθόνη να είναι πανταχού παρούσα και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα πρέπει να αντικαθιστά τις εξωτερικές δραστηριότητες του παιδιού, τις κοινωνικές του σχέσεις και το παιχνίδι. Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον και δεν μπορεί να απομονωθεί σε μία οθόνη. Ο παιδίατρος συστήνει τα παιδιά να παίζουν με συνομήλικά τους σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να είναι σε επαφή με τη φύση και μακριά από οποιοδήποτε video game και online παιχνίδι.

goneis 1

5. Να σταματήσουν να τρομάζουν τα παιδιά πως αν βγόυν εξω θα κρυώσουν

Τα παιδιά δεν πρόκειται να αρρωστήσουν εάν περπατήσουν 1 λεπτό έξω χωρίς ζακέτα, για αυτό δεν χρειάζεται να τσακώνονται με τους γονείς. Οι ιώσεις προκύπτουν από ιούς που εξαπλώνονται παντού, με αποτέλεσμα τα παιδιά που αγγίζουν τα πάντα και μετά τα μάτια, το στόμα και τη μύτη τους, να έρχονται σε επαφή με αυτούς. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως τα περισσότερα περιστατικά ιώσεων εμφανίζονται το χειμώνα, καθώς τα παιδιά παραμένουν πολλά μαζί, σε κλειστές αίθουσες μη αεριζόμενες σωστά, όπως στο σχολείο.

6. Να μην αποφεύγουν τις τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο

Συχνά οι γονείς λόγω της καθημερινής πίεσης και των υποχρεώσεων, παραβλέπουν τις τακτικές επισκέψεις του παιδιού στον παιδίατρο, θεωρώντας λανθασμένα πως αφού δεν είναι άρρωστο, δεν έχει λόγο να πάει. Εκεί κρύβεται ένα τεράστιο λάθος των γονιών, καθώς η πρόληψη συχνά είναι πολύ πιο σημαντική από τη θεραπεία. Έτσι, στις τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο, μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα προβλήματα όρασης, ακοής, καρδιολογικά , σκελετικά και λοιπά, που δεν δίνουν άμεσα συμπτώματα.

7. Να σταματήσουν να καθαρίζουν μανιωδώς τα αυτιά του παιδιού με μπατονέτες

Πολλοί γονείς θεωρούν πως με το να καθαρίζουν συνέχεια τα αυτιά του παιδιού με τις μπατονέτες, βοηθούν στη σωστή υγιεινή του. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που καταλήγουν να δημιουργούν προβλήματα ακοής. Αντί αυτού καλό θα είναι να αφήνουν λίγο τρεχούμενο νερό να πέσει στα αυτιά, κατά τη διάρκεια του μπάνιου, αφού η υγρασία θα βοηθήσει το κερί να απομακρυνθεί με φυσικό τρόπο.

8. Να σταματήσουν οι γονείς να αγωνιούν εάν το παιδί έχει πυρετό

Με εξαίρεση τα νεογέννητα, στα οποία ο πυρετός μπορεί να είναι σημαντική απειλή, σπάνια μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για ένα παιδί. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει οι γονείς να αδιαφορούν, αλλά σε κάθε περίπτωση να το αναφέρουν ψύχραιμα στον παιδίατρο, ο οποίος θα τους καθοδηγήσει. Οι παιδίατροι άλλωστε σπανίως θα ανησυχήσουν λόγω της παρουσίας πυρετού. Καταλήγοντας, δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι γονείς πως ο πυρετός είναι απλώς ένα σύμπτωμα, όπως ο βήχας, ο πόνος και μία συναχωμένη μύτη.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved