Αιμαγγειώματα παιδικής ηλικίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα αιμαγγειώματα είναι τα συχνότερα καλοήθη νεοπλάσματα της βρεφικής ηλικίας. Εμφανίζονται με τη γέννηση αλλά συχνότερα τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες της ζωής.

Αιμαγγειώματα παιδικής ηλικίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η συχνότητα εμφάνισής τους κυμαίνεται στο 4-5%. Εμφανίζονται συχνότερα στα βρέφη με ιστορικό προωρότητας, στα κορίτσια (2-3 φορές συχνότερα από τα αγόρια) και στα βρέφη πολύδιμων κυήσεων.

Είναι επίσης συχνότερα στα βρέφη μητέρων προχωρημένης ηλικίας, μητέρων με ιστορικό προεκλαψίας και προδρομικού πλακούντα. Συνήθως εμφανίζονται σποραδικά αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που κληρονομούνται με τον αυτοσωματικό επικρατούντα χαρακτήρα.

Τα αιμαγγειώματα δημιουργούνται από την άτακτη και χωρίς συγκεκριμένη πορεία δημιουργία μικρών αγγείων σε κάποια περιοχή του σώματος, κυρίως στο δέρμα.

Αρχικά διανύουν μία περίοδο ταχείας ανάπτυξης, μέχρι τους πρώτους 12 μήνες, σταθεροποιούνται μέχρι τον 2ο χρόνο και ακολουθεί περίοδος που υποστρέφουν. Στο 50% των παιδιών υποχωρεί στην ηλικία των 5 ετών και στο 70% στην ηλικία των 7 ετών. Στο σημείο όμως που ήταν το αιμαγγείωμα μένει συνήθως μια μικρή ουλή, ένα μικρό σημαδάκι.

Εντοπίζονται συνήθως στο κεφάλι και το λαιμό (60%) μπορεί όμως να εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος όπως τον κορμό (25%) και τα άκρα (15%). Μπορεί να εμφανίζονται επίσης σε εσωτερικά όργανα του σώματος όπως το συκώτι. Περίπου 20% των βρεφών εμφανίζουν πολλαπλά αιμαγγειώματα.

Υπάρχουν 3 βασικές μορφές αιμαγγειωμάτων ανάλογα με την εντόπισή τους στο δέρμα:

  • Τα επιπολής αιμαγγειώματα (εντοπίζονται στο χόριο)
  • Τα εν τω βάθει αιμαγγειώματα (εντοπίζονται στον υποδόριο ιστό)

Τα μεικτά αιμαγγειώματα

Η αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων ποικίλει, ανάλογα με τη μορφή, το μέγεθος και την εντόπιση τους αν π.χ. πιέζουν ευγενή όργανα και παραβλάπτουν τη λειτουργία του οργανισμού ή παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές π.χ. αιμορραγία, επιμόλυνση κτλ ή δημιουργούν σοβαρή δυσμορφία.

Περιλαμβάνει είτε συντηρητική αγωγή με φάρμακα που καταστέλλουν την νεοαγγειογένεση είτε επεμβατική αγωγή.
Η διαφορική διάγνωση των αιμαγγειωμάτων θα γίνει από τις αγγειακές δυσπλασίες ή από τους τηλεαγγειεκτασικούς σπίλους που εμφανίζονται συχνότερα στο πρόσωπο.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved