Τι είναι το Apgar Score;

Η εκτίμηση κατά Apgar είναι ένα ταχύ σύστημα βαθμολόγησης βασισμένο σε ορισμένες αντιδράσεις του νεογέννητου και αποτελεί μία πολύ καλή μέθοδο για την εκτίμηση της ανάγκης εφαρμογής ανάνηψης στο νεογέννητο (Πίνακας 1).

Τι είναι το Apgar Score;

Η μέθοδος βοηθά στην αναγνώριση των νεογέννητων που έχουν υποστεί ενδομήτρια ασφυξία, παρουσιάζουν απόφραξη των αεροφόρων οδών, έχουν υποστεί καταστολή του ΚΝΣ από την αναλγητική αγωγή της μητέρας ή, τέλος, εμφανίζουν πνευμονικές διαταραχές, όπως χυλοθώρακα, πνευμοθώρακα ή συγγενή πνευμονία, έχουν χωροκατακτητικές βλάβες, π.χ. διαφραγματοκήλη, ή κυστική αδένωματώδη δυσπλασία των πνευμόνων.

Πίνακας 1. ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ APGAR – APGAR SCORE

test

Σε διάστημα 1 λεπτού και 5 λεπτών από την γέννηση, ένας έμπειρος εξεταστής παρατηρεί ή προκαλεί την έκλυση πέντε φυσιολογικών παραμέτρων. Στο 1ο και στο 5ο λεπτό τα τελειόμηνα νεογέννητα με φυσιολογική καρδιοαναπνευστική προσαρμογή πρέπει να συγκεντρώνουν 8-9 βαθμούς.

Η βαθμολόγηση 4-7 βαθμούς Apgar επιβάλλει στενή παρακολούθηση του νεογέννητου, προκειμένου να εκτιμηθεί αν η κατάστασή του βελτιώνεται ή όχι και να εξακριβωθεί αν στην χαμηλή βαθμολογία συμβάλλει οποιαδήποτε εξωγενής (αποτέλεσμα του τοκετού) ή ενδογενής (του νεογνοόυ) παθολογική κατάσταση. Η βαθμολόγηση με 0-3 αντιστοιχεί, εξ ορισμού, σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή ή σε κατάσταση που οφείλεται σε βαριά βραδυκαρδία, υποαερισμό ή καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η ανάνηψη του νεογέννητου με χαμηλή βαθμολόγηση Apgar ακολουθεί την ίδια συστηματική αλληλουχία (βλ. «A», «B», «C» ) με την ανάνηψη των μεγαλύτερης ηλικίας ασθενών, αλλά κατά τη νεογνική περίοδο αυτή η απλοποιημένη προσέγγιση απαιτεί κάποια προσαρμογή.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved