Πότε ένα παιδί πρέπει να επισκεφθεί πρώτη φορά οδοντίατρο;

Συχνά οι νέοι γονείς ρωτούν: «Πότε πρέπει το παιδί μου να επισκεφτεί για πρώτη φορά έναν οδοντίατρο;»

Αλέξανδρος Μάνος
Πότε ένα παιδί πρέπει να επισκεφθεί πρώτη φορά οδοντίατρο;

Η απάντηση είναι: «Η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνει στους 6 μήνες που τα περισσότερα βρέφη βγάζουν το πρώτο τους δοντάκι ή στα πρώτα γενέθλια του παιδιού». Και η πλειονότητα των παιδιάτρων συμφωνεί.

Ο λόγος είναι ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία κινδυνεύουν από παιδική τερηδόνα και θα πρέπει να επισκέπτονται έναν παιδοδοντίατρο όπου μέσα από την παρακολούθηση θα προληφθεί ο κίνδυνος εμφάνισης, ο οποίος κίνδυνος μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια των δοντιών πριν την ώρα τους.

Η ιδέα της παιδικής τερηδόνας εξακολουθεί να προκαλεί έκπληξη σε πολλούς νέους γονείς. Ωστόσο, οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν μεγάλες πιθανότητες εμφάνισης.

Για να αποφευχθεί λοιπόν η παιδική τερηδόνα, οι γονείς πρέπει πρώτα να ανακαλύψουν τον κίνδυνο που μπορεί να την αναπτύξουν. Πρέπει επίσης να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τη διατροφή, την στοματική υγιεινή και το φθόριο για την πρόληψη των προβλημάτων.

Αλλά η παιδική τερηδόνα δεν είναι μόνο αυτό που οι γονείς θα πρέπει να μάθουν για την οδοντική υγεία του παιδιού τους. Η οδοντιατρική επίσκεψη ηλικίας 6 μηνών ( δηλ. στο πρώτο δοντάκι ) ή στο 1 έτος επιτρέπει στους γονείς να συζητήσουν:

ODODIATROS PROTI EPISKEPSI PAIDIOU 1

Πώς να φροντίζουν το στόμα ενός βρέφους ή ενός μικρού παιδιού

  • Τη σωστή χρήση του φθορίου
  • Τις στοματικές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων των πιπίλισμα των δακτύλων και των αντιχείρων
  • Τους τρόπους πρόληψης ατυχημάτων που θα μπορούσαν να βλάψουν το πρόσωπο και τα δόντια
  • Γενικά για την οδοντοφυΐα και τα ορόσημα ανάπτυξης
  • Τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της στοματικής υγείας

Μετά από αυτή την πρώτη επίσκεψη, ο οδοντίατρος θα προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα επισκέψεων παρακολούθησης. Στο παρελθόν, οι οδοντίατροι ζητούσαν συνήθως οι επισκέψεις να γίνονται κάθε έξι μήνες. Τώρα, το πρόγραμμα μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες και τους κινδύνους κάθε παιδιού, καθώς αυτό μεγαλώνει.

Επιλέγοντας έναν παιδοδοντίατρο για το βρέφος σας

  • Καλέστε διάφορα οδοντιατρεία και ρωτήστε: "Σε ποια ηλικία το γραφείο σας συστήνει να δει παιδιά για την πρώτη οδοντιατρική επίσκεψή τους;"
  • Αναζητήστε ένα οδοντιατρείο που θα σας προτείνει ο παιδίατρός σας ή ο οικογενειακός σας οδοντίατρος να το επισκεφτεί το παιδί σας όταν εμφανιστεί το πρώτο δόντι του ή από τα πρώτα γενέθλια του.
ODODIATROS PROTI EPISKEPSI PAIDIOU 3

Προετοιμασία για την οδοντιατρική επίσκεψη στην ηλικία των 6 μηνών με 1 έτους

  • Ο σκοπός της οδοντιατρικής επίσκεψης είναι να μάθετε για την κατάσταση της υγείας του στόματος του παιδιού σας και πώς να φροντίζετε καλύτερα τις ανάγκες του προτού προκύψουν οποιαδήποτε προβλήματα.
  • Πολλά οδοντικά προβλήματα μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν ευκολότερα στα αρχικά στάδια. Είναι σημαντικό να βρείτε έναν παιδοδοντίατρο που εμπιστεύεστε και όπου θα αισθάνεστε άνετα.
  • Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστείτε για αυτή την επίσκεψη είναι να εξετάσετε τι θέλετε να ξέρετε, τι θέλετε να αναζητήσετε και τι πρέπει να περιμένετε, να είστε άνετοι να ρωτήσετε για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε.
  • Το παιδί ίσως να αναστατωθεί κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής επίσκεψης. Ωστόσο, μπορεί και να μείνετε έκπληκτοι για το πόσο άνετο μπορεί τελικά να είναι το παιδί σας την ώρα της εξέτασης.
  • Αν είναι δυνατόν, ζητήστε από έναν άλλο ενήλικα να έρθει μαζί σας ώστε την ώρα που θα θέτετε τα ερωτήματα σας στο παιδοδοντίατρο να κρατήσει αυτός απασχολημένο το παιδί σας. Επίσης καλό θα ήταν να μην φέρουμε άλλα παιδιά κατά την πρώτη αυτή επίσκεψη.
  • Φέρτε μια επιπλέον πάνα και σνακ για το παιδί σας. Φέρτε επίσης ένα αγαπημένο παιχνίδι, κουβέρτα ή άλλο γνωστό αντικείμενο. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να αισθανθεί ότι το οδοντιατρείο είναι ένα άνετο και ασφαλές μέρος.
  • Για να εξοικονομήσετε χρόνο στην πρώτη επίσκεψη, ζητήστε από τον παιδοδοντίατρο να σας στείλει όλα τα έντυπα που ίσως να χρειαστεί να συμπληρώσετε. Τα έντυπα μπορούν να σας δώσουν την ευκαιρία να αναφέρετε ερωτήσεις ή ανησυχίες που θέλετε να συζητήσετε κατά την επίσκεψη.

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos

Διαβάστε επίσης:

Τα πρώτα του δοντάκια. Πότε βγαίνουν και πώς τα φροντίζουμε

Φθορίωση δοντιών στα παιδιά: Από ποια ηλικία πρέπει να φθοριώνουν τα δόντια και ποιοι οι κίνδυνοι

Πότε είναι αποτελεσματική η παιδική οδοντόκρεμα;

Σε ποια ηλικία γίνεται η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved