Πολύ πρόωρα και λιποβαρή μωρά: Αυξημένες πιθανότητες να έχουν χαμηλό ΙQ

Τι προκύπτει από νέα έρευνα για τα πρόωρα και λιποβαρή μωρά.

Πολύ πρόωρα και λιποβαρή μωρά: Αυξημένες πιθανότητες να έχουν χαμηλό ΙQ

Τα μωρά που γεννιούνται πολύ πρόωρα και με πολύ χαμηλό βάρος (λιποβαρή), έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης αργότερα στη ζωή τους, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό βάρος και με κανονικής διάρκειας κύηση, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σαμπρίνα Τουιλχάαρ του Πανεπιστημίου του 'Αμστερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμειρκανικό περιοδικό παιδιατρικής "JAMA Pediatrics", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιολόγησαν και συνέκριναν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 71 έρευνες, που αφορούσαν συνολικά 5.155 μωρά τελειόμηνης (πλήρους ωριμότητας) εγκυμοσύνης και 7.752 που γεννήθηκαν με πολύ πρόωρο τοκετό, πριν την 32η εβδομάδα της κύησης ή με βάρος κάτω του ενάμισι κιλού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα τεστ νοημοσύνης στα οποία είχαν υποβληθεί όλα αυτά τα παιδιά σε ηλικία μεταξύ πέντε και 20 ετών, έδειξαν ότι τα πρόωρα γεννημένα παιδιά υστερούσαν κατά 13 μονάδες κατά μέσο όρο στο δείκτη νοημοσύνης, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με κανονικό βάρος και μετά από πλήρη ανάπτυξη μέσα στη μήτρα.

Ποια προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα πρόωρο νεογνό;

Ο πρώτος άμεσος κίνδυνος, που αντιμετωπίζει ένα πρόωρο νεογνό είναι αυτός του θανάτου. Για το λόγο αυτό τα πρόωρα μεταφέρονται άμεσα στην μονάδα νεογνών, όπου και τους παρέχεται η απαραίτητη φροντίδα. Οι πρόοδοι των τελευταίων 40 ετών έχουν δώσει τη δυνατότητα σε νεογνά, τα οποία γεννήθηκαν μετά από κύηση διάρκειας ακόμα και περίπου 24 εβδομάδων να επιβιώσουν.
Όπως αναφέρει ογυναικολόγος του Mothersblog κ. Μενέλαος Λυγνός, τα προβλήματα, που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πρόωρο βρέφος χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Γενικά τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας ενός πρόωρου νεογνού περιλαμβάνουν:

• Αναπνευστικά
• Καρδιολογικά
• Δυσκολίες στη σίτιση (ανώριμο πεπτικό σύστημα)
• Ανώριμο μεταβολισμό (συχνές υπογλυκαιμίες)
• Βαριά αναιμία
• Ίκτερο (συχνότερα από τα τελειόμηνα νεογνά και βαρύτερο)
• Εγκεφαλικές αιμορραγίες
• Ευαισθησία στις λοιμώξεις (ανώριμο ανοσοποιητικό)
• Δυσκολίες στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός του (λόγω μειωμένης ποσότητας λίπους)

Διαβάστε επίσης

Δημιούργησαν «κλαμπ αγκαλιάς» για πρόωρο μωράκι και η ιστορία τους έγινε viral
Μια μαμά εξομολογείται: «Πώς είναι να φέρνεις στον κόσμο και να μεγαλώνεις δύο πρόωρα μωρά»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved