Εμετοί νεογέννητου: Πότε είναι ανησυχητικοί;

Πολλά μωρά βγάζουν μικρές ποσότητες γάλακτος κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά αφού ολοκληρώσουν το θηλασμό.

Εμετοί νεογέννητου: Πότε είναι ανησυχητικοί;

Είναι αυτό που λέμε «περίσσευμα» και δεν είναι κάτι ανησυχητικό καθώς δεν πρόκειται για εμετό.Το πεπτικό σύστημα του μωρού είναι ακόμα ανώριμο και όταν το μωρό τρώει με λαιμαργία και λίγο παραπάνω από όσο θέλει ,αντιδρά ο οργανισμός με αυτό τον τρόπο. Πώς θα ξεχωρίσουμε τον εμετό από την γουλιά; Η γουλιά είναι μια ποσότητα γάλακτος που βγαίνει από τον οργανισμό μυρίζει σαν γάλα και είναι άσπρη. Από την άλλη ο εμετός έχει μια όξινη μυρωδιά και είναι σαν το γάλα να έχει χαλάσει. Αν δείτε κάτι τέτοιο μιλάτε με τον παιδίατρο σας γιατί το μωρό μπορεί να έχει κρυώσει.

Ένας άλλος λόγος που θα σας κάνει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό είναι αν αντί για γουλιά μετά το τέλος του φαγητού το μωρό κάνει την λεγόμενη "ρουκέτα". Μεγάλη ποσότητα από το γάλα που εκτοξεύεται από το στόμα του μωρού και βγάζει αν όχι όλο το περισσότερο που έχει φάει. Εκεί αμέσως θα πάρετε τηλέφωνο τον γιατρό σας. Μπορεί να είναι μια απλή αλλεργία στο γάλα (για τα παιδιά που δεν θηλάζουν) και να πρέπει να σας δώσει κάποιο άλλο.Το βασικό είναι να είστε ήρεμη και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό.

Εφόσον το παιδί αναπτύσσεται κανονικά, πρόκειται για παλινδρόμηση γάλακτος από το στομάχι, που υποχωρεί από μόνη της. Όταν όμως κάνει εμετό, βγάζει με ορμή μεγάλες ποσότητες γάλακτος και μάλιστα ξαφνικά.

Ο εμετός μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλεργίας στο γάλα. Ανατομικές ανωμαλίες όπως στένωση του πυλωρού ή στένωση του οισοφάγου , εμποδίζουν τα μωρά να χωνέψουν το γάλα. Εκτός από διάρροια, τα βακτήρια και οι ιοί προκαλούν και εμετό.

Αν οφείλεται σε λοίμωξη, το μωρό θα έχει πυρετό.

Τι να προσέχετε

Μεγάλη αναγωγή γάλακτος
Πυρετό ή / και διάρροια
Συνεχείς και ισχυρούς εμετούς
Αίμα στον εμετό

Θεραπεία

Θα πρέπει να δείτε επειγόντως το γιατρό αν το μωρό παρουσιάσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα για να εντοπιστεί η αιτία. Αν υπάρχει υποψία για λοίμωξη θα γίνουν εξετάσεις και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί , θα χορηγηθούν αντιβιοτικά. Αν ο εμετός σχετίζεται με στένωση της πεπτικής οδού, μια ακτινογραφία ή ένας υπέρηχος θα δείξουν αν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός σας πρέπει να ειδοποιηθεί αμέσως αν το παιδί παρουσιάσει αφυδάτωση , ξηροστομία, ξηρά χείλη, λήθαργο, ή σκούρα κίτρινα ούρα στην πάνα.

Διαβάστε επίσης

Αναγωγές του βρέφους: Πώς να τις μειώσετε
Πότε κάνει ένα παιδί εμετό και πότε θα πρέπει να ανησυχούμε;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved