Νεογέννητα μωρά: Τι σημαίνει όταν έχουν λήθαργο ή υπνηλία

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς ανησυχούν όταν βλέπουν το νεογέννητο μωρό του να κοιμάται πάρα πολύ ή να μην μπορούν να ξυπνήσουν.

Νεογέννητα μωρά: Τι σημαίνει όταν έχουν λήθαργο ή υπνηλία

Πολλοί από αυτούς μάλιστα, «ντρέπονται» να ενοχλήσουν τον παιδίατρο καθώς πιστεύουν ότι είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, να κοιμάται ένα νεογέννητο μωρό δηλαδή πολλές ώρες. Πότε όμως πρέπει να ανησυχήσουν; Πότε πρέπει να ενοχλήσουν τον παιδίατρο; Πότε ένα παιδί κοιμάται φυσιολογικά και πότε όχι;

Πόσες ώρες κοιμούνται τα νεογέννητα μωρά;

baby

Όλα τα νεογέννητα κοιμούνται τις περισσότερες ώρες μέσα σε ένα 24ωρο. Στο βαθμό που ένα βρέφος ξυπνά κάθε 3-4 ώρες, τρώει καλά, δείχνει ικανοποιημένο και είναι ζωηρό κάποιες ώρες της ημέρας, είναι απόλυτα φυσιολογικό να κοιμάται τις υπόλοιπες.

Τα μωράκια συνήθως κοιμούνται βαριά, για αυτό και ο ύπνος τους χαρακτηρίζεται ως βαθύς ύπνος ενώ κάποια άλλα κοιμούνται ελαφριά και αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ελαφρύς ύπνος. Στην πρώτη κατάσταση ένα νεογέννητο μωρό κοιμάται ήσυχο και ακίνητο, πράγμα που σημαίνει ότι απολαμβάνει τον ύπνο του. Ίσως να κουνηθεί λιγάκι αν κουνήσετε μια κουδουνίστρα δίπλα στο αυτάκι του αλλά μέχρι εκεί. Δεν θα ξυπνήσει αν δεν πεινάει ή αν δεν έχει κάποια ενόχληση. Στη δεύτερη κατάσταση που ένα νεογέννητο μωρό κοιμάται, μπορεί να ξυπνήσει με τους ήχους ή να κινηθεί στον ύπνο του. Κατά τη διάρκεια αυτού του ελαφρύ ύπνου, μπορεί να δείτε και τους βολβούς των ματιών να κουνιούνται κάτω από τα κλειστά βλέφαρά του.

Στον ελαφρύ ύπνο, ένα νεογέννητο μωρό μπορεί να ξυπνήσει πολύ πιο εύκολα απ’ ότι ένα μωρό που κοιμάται βαριά. Αυτές, είναι οι δύο πιο σύνηθες καταστάσεις ύπνου που εναλλάσσονται όταν το μωρό σας κοιμάται.

ypnos morou 1

Πότε να ανησυχήσετε ως γονείς;

Αν ένα μωρό δεν ξυπνάει μόνο του, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, για να ζητήσει να φάει ή δείχνει να είναι πολύ κουρασμένο ή αδιάφορο στο φαγητό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον παιδίατρό σας.

Αυτός ο λήθαργος που νιώθει το νεογέννητο μωράκι σας, ειδικά αν παρουσιάστηκε ξαφνικά, ίσως να σας χτυπάει το κουδουνάκι για την ύπαρξη κάποιας σοβαρής ασθένειας.

Διαβάστε επίσης:

Ύπνος βρέφους: Πώς θα ρυθμίσετε τον ύπνο του μωρού σας

Ωράριο βρέφους: Τρόποι για να συντονίσετε το βιολογικό του ρολόι

Δέκα πιο συνηθισμένοι λόγοι που τα μωρά ξυπνούν τη νύχτα και πως να το αντιμετωπίσετε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved