Γερό μωρό είναι το στρουμπουλό μωρό;

Με μάγουλα για τσίμπημα, δίπλες στα γόνατα και τους αγκώνες, το στρουμπουλό μωρό αναμφισβήτητα κερδίζει τον τίτλο του πιο χαριτωμένου μωρού.

Γερό μωρό είναι το στρουμπουλό μωρό;

Από το κεφαλάκι, μέχρι τα στρουμπουλά δάχτυλα των παχουλών ποδιών, αντικατοπτρίζει την εικόνα της βρεφικής ομορφιάς. Συμπίπτει όμως και με την εικόνα της υγείας;

Οι παιδίατροι σήμερα υποστηρίζουν ότι το πάχος δεν είναι δείγμα υγείας. Στην προσπάθειά τους μάλιστα να ανατρέψουν αυτή την “ξεπερασμένη” πλέον πεποίθηση ότι “γερό μωρό είναι το παχουλό μωρό” ανατρέχουν σε ιατρικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία για 1 στα 4 παιδιά ξεκινά ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Όσο κι αν αυτό φαίνεται υπερβολικό, τότε είναι που διογκώνονται τα λιποκύτταρα του οργανισμού και τοποθετούνται οι πρώτες βάσεις της χοληστερίνης.

Πριν αρχίσετε να ανησυχείτε μήπως το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή έχει τάσεις παχυσαρκίας, βεβαιωθείτε προηγουμένως ότι είναι πράγματι παχουλό κι όχι απλώς ελκυστικά στρουμπουλό. Γιατί όλα τα μωράκια έχουν αυξημένο λιπώδη ιστό, με συνέπεια ακόμα καιν τα πιο λιπώδη να διαθέτουν τα παχάκια τους. Ένα μωρό θεωρείται παχύσαρκο όταν το βάρος του σε σχέση με το ύψος του είναι μεγαλύτερο από την 75η εκατοστιαία θέση.

stroumpoulomoro 2

Γιατί απαγορεύεται η δίαιτα στα μωρά

Αντίθετα, όμως απ ότι ισχύει για τους υπέρβαρους ενήλικες, στα μωρά απαγορεύεται η δίαιτα, γιατί στόχος μας δεν είναι να χάσουν βάρος, αλλά να χαμηλώσει ο βαθμός αύξησης του βάρους τους. Ετσι, όσο ψηλώνουν θα αλλάζει ο συσχετισμός ύψους- βάρους και σιγά – σιγά θα αδυνατίσουν. Αυτό είναι κάτι που τα περισσότερα μωράκια πετυχαίνουν μόλις αρχίσουν να κινούνται και να αυξάνουν τις δραστηριότητές τους χωρίς κάποια ιδιαίτερη παρέμβαση από την πλευρά των γονιών τους.

Επειδή όμως η καλύτερη άμυνα κατά της παχυσαρκίας είναι η πρόληψη και ο πιο πολύτιμος σύμμαχος των γονιών η σωστή διατροφή φροντίστε να:

stroumpoulomoro 3

-Μην πιέζετε ποτέ το μωρό σας να φάει περισσότερο απ’ όσο θέλει.
-Μην προσθέτετε στο φαγητό ζάχαρη ή αλάτι.
-Αποφεύγετε να το ταΐζετε με το μπιμπερό όταν κοιμάται.
-Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό για να ικανοποιήσετε διάφορες ανάγκες του παιδιού.

Το μωρό που τρώει για λάθος λόγους, όταν βαριέται , όταν δεν έχει τα κέφια του ή όταν η μητέρα είναι πολύ απασχολημένη και δεν έχει άλλη ώρα στη διάθεσή της για να ασχοληθεί μαζί του.Μεγαλώνοντας θα εξακολουθεί να τρώει για λάθος λόγους. Αντί να το ταΐζετε ή να του προσφέρετε ένα μπισκοτάκι κάθε φορά που κλαίει , προσπαθήστε να το ηρεμήσετε με άλλους τρόπους.

Διαβάστε επίσης

Παιδική παχυσαρκία: Πότε ένα παιδί θεωρείται υπέρβαρο και πότε όχι (πίνακας)
Πώς επηρεάζουν οι γονείς τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών;
Το παιδί μου έχει παραπάνω κιλά… Πρέπει να κάνει δίαιτα;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved