Τι συμβαίνει όταν το παιδί μου είναι αλλεργικό σε κάποια τροφή;

Όταν τα παιδιά είναι αλλεργικά σε κάποια τροφή, το σώμα τους αντιμετωπίζει την τροφή αυτή σαν «εισβολέα» και αντιδρά, κάνοντας... επίθεση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι συμβαίνει όταν το παιδί μου είναι αλλεργικό σε κάποια τροφή;

Μερικές φορές το σώμα δημιουργεί από μόνο του ένα αντίσωμα που ονομάζεται IgE, μία πρωτεΐνη που μπορεί να ανιχνεύσει την τροφή αυτή. Αν το παιδί σας ξανακαταναλώσει αυτή την τροφή, το αντίσωμα «λέει» στο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας να απελευθερώσει ουσίες όπως είναι η ισταμίνη για την καταπολέμηση του "εισβολέα". Αυτές οι ουσίες, όμως, προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας, τα οποία μπορεί να είναι ήπια ή και σοβαρά. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά μέχρι τις επόμενες δύο ώρες από την κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής.

Το παιδί μπορεί να παραπονεθεί ότι νιώθει ένα μυρμήγκιασμα, κάψιμο ή φαγούρα στη γλώσσα του ή το στόμα του ή απλά ότι νιώθει το στόμα του... περίεργα! Μπορεί να νιώσει φαγούρα στα αφτιά του, μπορεί να βγάλει εξανθήματα ή να νιώθει δυσφορία επειδή δεν μπορεί να αναπνεύσει. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι και απειλητικά για τη ζωή του. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, τα συμπτώματα αλλεργίας από τροφή όπως είναι το έκζεμα και τα γαστρεντερολογικά προβλήματα όπως είναι ο εμμετός και η διάρροια είναι χρόνια ή συνεχόμενα. (Το έκζεμα συνήθως είναι ξηρό και εμφανίζεται στο πρόσωπο, τα μπράτσα, τα πόδια ή ακόμα και τον κορμό του παιδιού.

Τα παιδιά μπορεί να αποκτήσουν αντίδραση σε κάποια τροφή ακόμα και αν έχουν φάει παλιότερα αυτή την τροφή χωρίς να τους εμφανιστεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Για παράδειγμα ένα παιδί που έχει την ρωπή να είναι αλλεργικό στα αυγά, μπορεί να μην αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τον οργανισμό του τις πρώτες φορές που θα τα φάει, όμως κάποια στιγμή τα συμπτώματα θα εμφανιστούν.
Έχετε στο νου σας ότι οι αντιδράσεις του παιδιού σας σε κάποια τροφή μπορεί να συνέβησαν σε συνδυασμό με κάτι άλλο, για παράδειγμα να έφαγε αυγό μαζί με γάλα, ή ξηρούς καρπούς σε κάποιο μπισκότο.

Υπάρχει όμως και συγκεκριμένος τύπος διατροφικής αλλεργίας που παρουσιάζεται συχνότερα στα μωρά. Ονομάζεται σύνδρομο εντεροκολίτιδας που προκαλείται από πρωτεΐνη τροφίμου (FPIES) και προκαλεί γαστρεντερολογικές αντιδράσεις, όπως είναι ο εμμετός και η διάρροια που με τη σειρά τους προκαλούν αφυδάτωση. Δεν είναι σύνηθες αλλά μπορεί να αποδειχτεί πολύ σοβαρό.

Τα συμπτώματα του σύνδρομου εντεροκολίτιδας εμφανίζονται συνήθως δύο ή τρεις ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής, αν και μερικά νήπια που καταναλώνουν τη συγκεκριμένη τροφή συχνά (ας πούμε για παράδειγμα το μητρικό γάλα) αναπτύσσουν ολοένα και σοβαρότερα συμπτώματα.

Το αγελαδινό γάλα ή το γάλα σόγιας και οι πρωτεΐνες στο μητρικό γάλα είναι οι τροφές με την πιο συχνή εμφάνιση αλλεργιών και συγκεκριμένα του συνδρόμου εντεροκολίτιδας τους πρώτους μήνες της ζωής ενός μωρού. Όταν το μωρό αρχίζει να τρώει στέρεα τροφή, το ρύζι και η βρώμη είναι οι... συνήθεις ύποπτοι που μπορεί να «ενεργοποιήσουν» τα συμπτώματα της αλλεργίας, αν και οποιαδήποτε πρωτεΐνη τροφίμων μπορεί να βοηθήσει για κάτι τέτοιο.

Το σύνδρομο εντεροκολίτιδας είναι δύσκολο να διαγνωστεί (δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τεστ αλλεργίας γι’ αυτό). Τα περισσότερα μωρά πάντως καταφέρνουν να απαλλαγούν από αυτό την πρώιμη παιδική ηλικία.

Διαβάστε επίσης

Αν το παιδί αποκτήσει αλλεργία σε μια τροφή, μπορεί να την ξεπεράσει;

Αλλεργία παιδιού σε φρούτα και λαχανικά: Τι ΔΕΝ γνωρίζετε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved