5+1 λόγοι που πρέπει να κάνετε στο παιδί σας το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β

Μηνιγγίτιδα. Μια λέξη που από μόνη της προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους γονείς και όχι άδικα, αφού τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά για κρούσματα της νόσου στη χώρα μας, με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν κυρίως σε παιδιά.

5+1 λόγοι που πρέπει να κάνετε στο παιδί σας το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β

Τώρα, μάλιστα, που ξεκίνησε η σχολική χρονιά, πολλοί γονείς ανησυχούν ιδιαίτερα για την ασφάλεια και την υγεία των μικρών τους, καθώς κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β παρουσιάζει έξαρση.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια «ύπουλη» νόσο, η οποία εξελίσσεται ραγδαία. Τι μπορεί να κάνει, λοιπόν, ένας γονιός για να προστατέψει πλήρως το μικρό του; Μα φυσικά να το εμβολιάσει! Άλλωστε, εκτός από τη σχολική, αρχίζει και η εμβολιαστική περίοδος για το παιδί!

Αξίζει, λοιπόν, να επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας για να ενημερωθείτε περαιτέρω για τη νόσο και φυσικά, να κάνετε όλα τα απαραίτητα εμβόλια στο μικρό σας.

Εμείς παραθέτουμε 5+1 λόγους για τους οποίους πρέπει να δείτε το θέμα της μηνιγγίτιδας σοβαρά και να κάνετε στο παιδί σας το απαραίτητο εμβόλιο.

1. Εμφανίζεται χωρίς προειδοποίηση και με συμπτώματα... παραπλανητικά

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια νόσος που εμφανίζεται χωρίς ιδιαίτερα προειδοποιητικά σημάδια. Για την ακρίβεια, παρουσιάζεται αρχικά με συμπτώματα μιας απλής ίωσης για αυτό και σε πρώτο στάδιο, η διάγνωσή της είναι δύσκολη! Καθώς εξελίσσεται, βέβαια, η νόσος παρουσιάζει περισσότερα συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, αυχενική δυσκαμψία, αιμορραγικό εξάνθημα, σύγχυση, εμετό και φωτοφοβία.

emvolia 1 2

2. Μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή αναπηρίες

Η συγκεκριμένη νόσος είναι ιδιαίτερα σοβαρή αφού όχι μόνο εξελίσσεται ραγδαία -συνήθως εντός 24 ωρών- αλλά μπορεί να προκαλέσει ισόβιες αναπηρίες ή να οδηγήσει σε θάνατο. Πιο αναλυτικά, ένα στα δέκα άτομα που έχουν προσβληθεί από μηνιγγίτιδα Β καταλήγουν, ενώ ένας στους πέντε επιζώντες υποφέρουν από σοβαρές μακροχρόνιες αναπηρίες ή σωματικές και νοητικές αναπηρίες!

3. Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο

Αξίζει ακόμη να γνωρίζετε πως το ποσοστό θνησιμότητας της νόσου είναι πιο υψηλό σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους. Πιο αναλυτικά, βρέφη κάτω από αυτή την ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγίτιδας Β από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα! Ακολουθούν τα νήπια, ηλικίας 1 έως 4 ετών, αλλά και οι έφηβοι διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

4. Μεταδίδεται μέσα από απλές, καθημερινές δραστηριότητες

Δυστυχώς, η μηνιγγίτιδα Β μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άτομο σε άτομο μέσα από μια καθημερινών σειρά κινήσεων και δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα μπορούν να εξαπλώσουν τον επικίνδυνο μηνιγγιτιδόκοκκο! Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι το ότι ακόμα και άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο, μπορούν να φέρουν τα βακτήρια και να τα μεταδώσουν σε άλλους!

5. Οι παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που έρχονται από τους παιδιάτρους. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι τα 2/3 των παιδιάτρων στην Ελλάδα* αναγνώρισαν την μηνιγγίτιδα Β ως μία νόσο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία.

6. Η μηνιγγίτιδα Β προλαμβάνεται και θεραπεύεται μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού

Ο έκτος και πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο αξίζει να εμβολιάσετε το παιδάκι σας είναι το γεγονός ότι η μηνιγγίτιδα Β προλαμβάνεται και θεραπεύεται μόνο μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού! Ευτυχώς, ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013 με ένα καινοτόμο εμβόλιο που διακρίνεται παγκοσμίως.

Ο λόγος για το Bexsero, το πρώτο και μοναδικό εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη μηνιγγίτιδα Β και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Στη χώρα μας το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αποζημιώνει το Bexsero για τις «ομάδες υψηλού κινδύνου». Αντίστοιχα, χώρες όπως η Αγγλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ανδόρα, συστήνουν και αποζημιώνουν το εμβόλιο σε υγιή πληθυσμό κατά προτεραιότητα σε βρέφη ηλικίας 0 -1 ετών επιπροσθέτως των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι αποτέλεσμα 20 και πλέον ετών πρωτοποριακής έρευνας, έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 35 χώρες του κόσμου και τον Απρίλιο του 2017 βραβεύτηκε ως το Καλύτερο Εμβόλιο Πρόληψης στα διεθνή βραβεία κύρους «Vaccine Industry Excellence Award».

emvolio 4 2

Μην αφήνετε, λοιπόν, το μικρό σας εκτεθειμένο. Υπάρχουν 5+1 άκρως σημαντικοί λόγοι για να το εμβολιάσετε και να το προστατέψετε πλήρως από τη μηνιγγίτιδα Β!

*Στο πλαίσιο έρευνας του Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Σουλιώτη, που διεξήχθη σε δείγμα 201 Ελλήνων παιδιάτρων και 1003 γονέων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved