Ρινορραγία στο παιδί: Τι δεν πρέπει να κάνετε

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όσο το παιδί είναι ακόμα μικρό, η μύτη του θα ανοίξει τουλάχιστον μία φορά , αν όχι περισσότερες.

Ρινορραγία στο παιδί: Τι δεν πρέπει να κάνετε

Σε μερικά παιδιά αυτό συμβαίνει πολλές φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, αυτό δεν είναι ούτε επικίνδυνο, ούτε παθολογικό. Όμως τρομάζει. Αν το αίμα τρέχει από το πίσω μέρος της μύτης προς τον οισοφάγο, το παιδί μπορεί να καταπιεί αρκετή ποσότητα, η οποία μπορεί να του προκαλέσει εμετό.

Η μύτη του παιδιού μπορεί να ανοίξει από διάφορες αιτίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι σοβαρές. Αυτές μπορεί να είναι:

-Κρυολογήματα και αλλεργίες
-Τραυματισμό από κάποιο αντικείμενο στα ρουθούνια ή ακόμα και από το σκάλισμα της μύτης
-Ξερή ατμόσφαιρα ή ερεθιστικές αναθυμιάσεις
-Ανατομικά προβλήματα στον ιστό της μύτης
-Ανωμαλίες στην πήξη του αίματος είτε από φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη)
-Χρόνιες αρρώστιες

Γενικότερα, οι ρινορραγίες είναι συχνότερες σε ξηρά κλίματα και κατά την διάρκεια του χειμώνα, όταν η ατμόσφαιρα στο σπίτι με την ξηρή θερμότητα που παρέχει η θέρμανση (καλοριφέρ, τζάκι) ξεραίνει και το εσωτερικό της μύτης. Ωστόσο, είναι συχνό η μύτη του παιδιού να αιμορραγεί και χωρίς εμφανή αιτία. Η ζέστη, δεν θεωρείται ότι ερεθίζει τη μύτη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι κάποια παιδιά δεν επηρεάζονται.

Θεραπεία

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιστάξεων υπάρχει ευρεία παραπληροφόρηση και πλήθος λαϊκών πρακτικών, θα πρέπει όμως να γνωρίζετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε σε κάποιες περιπτώσεις.

Τι θα πρέπει να κάνετε

1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Μια ρινορραγία μπορεί να σας τρομάξει, σπάνια όμως είναι σοβαρή.
2. Κρατήστε το παιδί σας καθισμένο ή όρθιο κάμπτοντας το κεφάλι ελαφρά προς τα εμπρός. Αν είναι αρκετά μεγάλο σε ηλικία, βάλτε το να φυσήξει ελαφρά τη μύτη του.
3. Πιέστε καλά με τον αντίχειρα και το δείκτη το μαλακό μέρος της μύτης για δέκα περίπου λεπτά. Μην διακόπτετε την πίεση για να δείτε αν εξακολουθεί αν αιμορραγεί.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

1. Μην πανικοβάλλεστε. Θα τρομοκρατήσετε το παιδί σας.
2. Μη το βάζετε να ξαπλώσει ούτε να κάμψει το κεφάλι προς τα πίσω.
3. Μην βάζετε χαρτομάντηλα, γάζες ή οτιδήποτε άλλο μέσα στη μύτη για να σταματήσετε την αιμορραγία.

Αν η μύτη του παιδιού σας ανοίγει συχνά, ρωτήστε τον γιατρό σας αν συνιστά την καθημερινή χρήση ρινικών σταγόνων με φυσιολογικό ορό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved