Πρόληψη των τραυματισμών στα μάτια του παιδιού - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εννέα στους δέκα τραυματισμούς στα μάτια μπορούν να προληφθούν.

Πρόληψη των τραυματισμών στα μάτια του παιδιού - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Για να μειώσετε τον κίνδυνο τέτοιων ατυχημάτων εφαρμόστε τα παρακάτω μέτρα ασφαλείας:

-Αποθηκεύστε όλες τις χημικές ουσίες σε σημεία που να μην μπορεί να φτάσει το παιδί. Στις επικίνδυνες ουσίες περιλαμβάνονται τα απορρυπαντικά, η αμμωνία, τα σπρέι, και όλα τα υγρά καθαρισμού.
-Επιλέγετε προσεκτικά τα παιχνίδια που αγοράζετε στο παιδί σας. Προσέξτε να μην έχουν αιχμηρές απολήξεις, ιδίως αν το παιδί είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να αντιληφθεί τον κίνδυνο.
-Κρατήστε το μακριά από βέλη, τόξα ή σαΐτες.
-Μάθετε το προσχολικής ηλικίας παιδί να χρησιμοποιεί σωστά το ψαλίδι και τα μολύβια. Μην του επιτρέπετε να παίξει με αυτά αν είναι πολύ μικρό.
-Κρατήστε το μακριά από το μηχάνημα που κόβει το γρασίδι, επειδή όταν είναι σε λειτουργία μπορεί να εκσφενδονίσει πέτρες ή άλλα αντικείμενα.
-Μην κρατάτε το παιδί δίπλα σας όταν ανάβετε φωτιά ή όταν χρησιμοποιείτε διάφορα εργαλεία. Αν θέλετε να σας παρακολουθήσει ενώ καρφώνετε για παράδειγμα καρφιά, φορέστε του προστατευτικά γυαλιά.
-Εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να κοιτάζει κατ΄ευθείαν τον ήλιο ακόμα κι όταν φοράει γυαλιά. Η βλάβη που κινδυνεύει να υποστεί στα μάτια μπορεί να είναι σοβαρή και μόνιμη.
-Ποτέ μην επιτρέπετε στο παιδί να παίζει ή να στέκεται κοντά σε φωτοβολίδες ή άλλα πυροτεχνήματα.
-Ποτέ μην επιτρέπετε στο παιδί να βλέπει κατάματα μια έκλειψη.

Όταν στα μάτια του παιδιού σας μπαίνει σκόνη ή άλλα μικρά σωματίδια, τα δάκρυα συνήθως θα τα καθαρίσουν , παρασύροντας τα σωματίδια αυτά. Αν αυτό δεν συμβεί ή αν τα μάτια τραυματιστούν εξ αιτίας κάποιου σοβαρού ατυχήματος , καλέστε τον παιδίατρο ή οδηγήστε το παιδί στο νοσοκομείο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved