Αντιβιοτικά και παιδί: Πότε είναι απαραίτητα και πότε όχι;

Τα αντιβιοτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μικροβιακών λοιμώξεων, αν και υπάρχουν μερικά στελέχη βακτηριδίων που έχουν αναπτύξει αντοχή σε κάποια αντιβιοτικά.

Αντιβιοτικά και παιδί: Πότε είναι απαραίτητα και πότε όχι;

Η χορήγηση αντιβιοτικών δεν λαμβάνεται από το γονιό αλλά από τον παιδίατρο ο οποίος και θα κρίνει αν το παιδί χρειάζεται αντιβιοτικά και σε ποια δοσολογία

Ωτίτιδες
Οι περισσότεροι τύποι ωτίτιδας αντιμετωπίζονται με αντιβίωση, μερικοί όμως όχι.

Ιγμορίτιδες
Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα σε περιπτώσεις παρατεινόμενης ή σοβαρής ιγμορίτιδας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή το παιδί έχει κιτρινοπράσινο ρινικό έκκριμα έχει οπωσδήποτε και κάποια μικροβιακή λοίμωξη. Το έκκριμα μπορεί να γίνεται παχύρευστο και να αλλάζει χρώμα και σε ένα ιογενές κρυολόγημα.

Βρογχίτιδα
Σπάνια τα παιδιά χρειάζονται αντιβίωση για τη θεραπεία της βρογχίτιδας.

Πονόλαιμος
Οι περισσότεροι πονόλαιμοι προκαλούνται από ιούς. Αντιβίωση χρειάζεται μόνο ο στρεπτοκοκκική φαρυογγοαμυγδαλίτιδα, η οποία θα πρέπει να διαγνωστεί με εργαστηριακή εξέταση.

Κρυολογήματα
Προκαλούνται από ιούς και μπορεί να διαρκέσουν δύο ή περισσότερες εβδομάδες. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία τους. Ίσως ο παιδίατρος σας προτείνει τρόπους ανακούφισης των συμπτωμάτων, όσο διαρκεί το κρυολόγημα.

Οι ιογενείς λοιμώξεις μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε μικροβιακές λοιμώξεις. Όμως η θεραπεία ιογενών λοιμώξεων με αντιβιοτικά, με σκοπό την πρόληψη εμφάνισης μικροβιακών λοιμώξεων, είναι σφάλμα και μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη με ανθεκτικούς μικροοργανισμούς. Ενημερώστε τον παιδίατρό σας στην περίπτωση που παρατείνεται ή επιδεινώνεται η αρρώστια του παιδιού, για να μπορέσει να σας υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.

Αν σας υποδειχθεί η χρήση αντιβιοτικών, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα το πάρει για έναν πλήρη θεραπευτικό κύκλο. Ποτέ μην αποθηκεύετε αντιβιοτικά για να τα χρησιμοποιήσετε στο μέλλον.

Πηγή: Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved