Η διατροφή το κλειδί κατά της παιδικής υπέρτασης

Την υπέρταση την συνδέουμε κυρίως με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ολοένα η συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης ακόμα και σε παιδιά και εφήβους.

Η διατροφή το κλειδί κατά της παιδικής υπέρτασης

Ο Ρόμπερτ Ντάλα Πότα, επικεφαλής του τμήματος καρδιοχειρουργικής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Μονάχου δηλώνει ότι στις χώρες της Δύσης διαπιστώνεται αύξηση υπερτασικών αλλά και υπέρβαρων παιδιών. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει να καταπολεμηθούν κατ' αρχήν το υπερβολικό βάρος.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε πολλές περιπτώσεις ούτε οι οικογένειες, αλλά ούτε και οι γιατροί αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της παιδικής υπέρτασης. Ο επικεφαλής του τμήματος καρδιοχειρουργικής πιστεύει ότι για να προληφθεί ο κίνδυνος εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και νεφρικής ανεπάρκειας όταν τα υπερτασικά παιδιά ενηλικιωθούν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα της ανθυγιεινής διατροφής. Ο ίδιος προτείνει απαγόρευση ζαχαρούχων αναψυκτικών, καθώς και προϊόντων fast food στα σχολεία. Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι πολιτικοί δεν έχουν να παρουσιάσουν κάποια αξιόλογη πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, διαπιστώνει ο καρδιοχειρουργός.

Η γερμανίδα καθηγήτρια Έλκε Βιλ, γιατρός στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Χαϊδελβέργης και μέλος της Επιτροπής για την Υπέρταση Παιδιών και Εφήβων, τονίζει ότι περίπου το 25% των παχύσαρκων παιδιών στη Γερμανία αντιμετωπίζει πρόβλημα υπέρτασης. Το σημαντικότερο είναι η έγκαιρη διάγνωση, όπως λέει. Ακριβώς όμως αυτό είναι το δύσκολο. Και έτσι πολύ συχνά το πρόβλημα υπέρτασης παραμένει για χρόνια στην αφάνεια.

Το κλειδί βρίσκεται στη διατροφή

Για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης σε μικρές ηλικίες η Ευρωπαϊκή Εταιρία Υπέρτασης απευθύνει έκκληση σε όλους τους οικογενειακούς γιατρούς να μετρούν την πίεση και σε παιδιά και έφηβους. Με την πρωτοβουλία αυτή συμφωνεί ο παιδοκαρδιοχειρουργός Μάρτιν Χούπκε, ο οποίος σημειώνει ωστόσο ότι για να μετρηθεί η πίεση σε παιδιά απαιτούνται ειδικά πιεσόμετρα, που προσαρμόζονται στα μικρά χέρια των παιδιών. Ο χειρουργός συμφωνεί με τους συναδέλφους του ότι το κλειδί στην αντιμετώπιση της υπέρτασης σε παιδιά βρίσκεται στη διατροφή.

Πρόσφατα έγινε στις ΗΠΑ γνωστή η περίπτωση ενός 16χρονου, ο οποίος πέθανε στην Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας από υπερβολική δόση καφεΐνης. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο νεαρός κατέρρευσε στο σχολείο την ώρα του μαθήματος αφού είχε καταναλώσει ένα καφέ, μια λεμονάδα με καφεΐνη και ένα ισχυρό ενεργειακό ποτό. Ο ιατροδικαστής έκανε λόγο για υπερβολική δόση καφεΐνης, η οποία καταναλώθηκε μέσα σε λίγες ώρες και προκάλεσε πιθανότατα καρδιακή αρρυθμία με μοιραία αποτελέσματα.

Πηγή: www.dw.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved