Ψευδοστραβισμός: Πότε υποχωρεί στα νεογέννητα;

Ο ψευδοστραβισμός είναι η κατάσταση κατά την οποία τα μάτια του νεογνού, ενώ δεν έχουν κανένα πρόβλημα αλληθωρίζουν και οφείλεται στο ότι η μύτη είναι αποπεπλατυσμένη στη βάση της και υπάρχει επίκανθος δηλαδή μια πτυχή των βλεφάρων στην εσωτερική γωνία των ματιών με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση του στραβισμού.

 

Ψευδοστραβισμός: Πότε υποχωρεί στα νεογέννητα;

Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, η εικόνα του “στραβισμού” βελτιώνεται σταδιακά μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής και εξαφανίζεται τελείως στη ηλικία των 2-3 χρονών.

Βλέπει το μωρό μου;

Ναι. Η αίσθηση της όρασης όμως δεν είναι τέλεια. Η επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών που δέχονται τα μάτια γίνεται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, στον ινιακό λοβό. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται κάποιο χρόνο για να τελειοποιηθεί.

Έτσι τα νεογέννητα απλώς αντιδρούν στο έντονο φώς κλείνοντας τα βλέφαρα, και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν αυτά που βλέπουν. Με τη πάροδο των ημερών ανέχονται καλύτερα το φώς και στην ηλικία των 4-8 εβδομάδων αρχίζουν να παρακολουθούν κινούμενο αντικείμενο σε ακτίνα 45 μοιρών, όταν αυτό κινείται σε απόσταση 30 εκατοστών από τα μάτια τους σε οριζόντια θέση. Στην αρχή βλέπουν περιφερικά του οπτικού πεδίου και σταδιακά αρχίζουν να εστιάζουν πιο κεντρικά. Στη προσπάθεια τους να εστιάσουν κάπου, συχνά αλληθωρίζουν. Απλά αγνοείστε το.

Στην ηλικία των 4 μηνών το βρέφος μπορεί να παρακολουθεί αντικείμενα σε απόσταση 2 μέτρων και αρχίζει να ενδιαφέρεται στα χρώματα.

Η λειτουργική ικανότητα της όρασης του παιδιού συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι και την ηλικία των 5 χρονών οπότε η οπτική αντίληψη και οξύτητα είναι πλήρης.

Διαβάστε επίσης

Πώς θα καταλάβετε αν το μωρό σας έχει αστιγματισμό

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved