Ο ιός HSV-2 (έρπης γεννητικών οργάνων) στη μητέρα σχετίζεται με τον αυτισμό στο παιδί

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mSphere, διπλάσια πιθανότητα να γεννήσουν παιδί με αυτιστική διαταραχή έχουν οι γυναίκες που μολύνθηκαν με τον ιό του έρπη των γεννητικών οργάνων (HSV-2) στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους.

Ο ιός HSV-2 (έρπης γεννητικών οργάνων) στη μητέρα σχετίζεται με τον αυτισμό στο παιδί

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας μελέτησαν τον κίνδυνο αυτισμού σε περίπτωση λοίμωξης της μητέρας από πέντε παθογόνα μικρόβια για τα οποία προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα έμβρυα: κυτταρομεγαλοϊός, τοξόπλασμα, rubella, HSV-1 (προκαλεί κυρίως τον επιχείλιο έρπητα) και ΗSV-2.

Για την έρευνα έγινε λήψη αίματος από 412 μητέρες των οποίων τα παιδιά είχαν διαγνωσθεί με αυτισμό και –για λόγους σύγκρισης- από 463 μητέρες με παιδιά χωρίς αυτισμό. Τα δείγματα ελήφθησαν δύο φορές. Στη μελέτη περιλαμβάνονταν πολύ λίγα κορίτσια. Μία κατά την 18η εβδομάδα της κύησης και μία κατά τον τοκετό. Οι γιατροί αναζήτησαν αντισώματα για τους διάφορους μικροοργανισμούς, κάτι που θα μαρτυρούσε την ύπαρξη λοίμωξης. Συγκεκριμένα, οι γιατροί αναζήτησαν αντισώματα για πέντε μικρόβια και βρήκαν ότι αυτά που αφορούσαν τον ιό HSV-2 συνδέονταν με διπλάσιο κίνδυνο διάγνωσης του παιδιού που θα ερχόταν στον κόσμο με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.

Η συσχέτιση του ιού του έρπητα των γεννητικών οργάνων και του αυτισμού ήταν σαφής στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης, όταν το νευρικό σύστημα του εμβρύου βρίσκεται σε φάση ταχείας ανάπτυξης, ενώ η ίδια σχέση δεν διαπιστώθηκε στα δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί κατά τον τοκετό. Η συσχέτιση αφορούσε τα αγόρια και όχι τα κορίτσια αλλά επειδή στο δείγμα τα κορίτσια ήταν λίγα δεν μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο HSV-2 συνδέεται μόνο τον αυτισμό μόνο στα αγόρια.

Από τις εγκύους, μόνο η μία στις δέκα είχε αναφέρει συμπτώματα του HSV-2 πριν την εγκυμοσύνη ή κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότερες λοιμώξεις ήταν χωρίς ορατά συμπτώματα.

Από τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού πάσχει το 1-2% του πληθυσμού στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρειο Αμερική, με μεγαλύτερη αναλογία στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Η αιτία των περισσότερων περιπτώσεων παραμένει άγνωστη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι ίσως εμπλέκεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας.

Πάντως, στην έρευνα τονίζεται ότι δεν σημαίνει ότι όλες οι έγκυοι που έχουν έρπη των γεννητικών οργάνων θα γεννήσουν παιδιά που θα διαγνωστούν με κάποια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, αλλά απλά ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved