Το μητρικό γάλα είναι «φάρμακο» για τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα

Το μητρικό γάλα είναι «φάρμακο» για τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα

Ποσοστό 10% των παιδιών που έρχονται στον κόσμο κάθε χρόνο, γεννιούνται πρόωρα. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου 90.000 παιδιά, ο αριθμός των πρόωρα γεννημένων ανέρχεται στις 9.000. Το δε ποσοστό θνητότητας των πρόωρων νεογνών ανέρχεται σε 4%.

Το μητρικό γάλα είναι «φάρμακο» για τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα

Σημαντικό ρόλο στην επιβίωση των πρόωρα γεννημένων νεογνών παίζει το μητρικό γάλα, το οποίο λειτουργεί «σαν φάρμακο» γι αυτά τα παιδιά. Σήμερα, η μόνη τράπεζα μητρικού γάλακτος σε δημόσιο νοσοκομείο που δέχεται γάλα τόσο από τις ίδιες τις μητέρες νεογνών όσο και από εθελόντριες δότριες λειτουργεί στην Αθήνα στο νοσοκομείο Έλενα, ενώ μία δεύτερη τράπεζα γάλακτος λειτουργεί στο Αγία Σοφία, αλλά δέχεται γάλα μόνο από τις ίδιες τις μητέρες των πρόωρων νεογνών.

Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει τράπεζα μητρικού γάλακτος. Καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία μιας τέτοιας τράπεζας στη Α’ Νεογνολογική Κλινική και Εντατική Νοσηλεία Νεογνών του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο, η οποία λειτουργεί με μέση πληρότητα 85%. Τη δημιουργία τράπεζας μητρικού γάλακτος στο Ιπποκράτειο υποστηρίζει και η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ηλιτόμηνον», η οποία από την άνοιξη του 2015 έχει ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την αγορά παστεριωτή.

«Το μητρικό γάλα ουσιαστικά είναι ένα φάρμακο για τα πρόωρα γεννημένα νεογνά. Έχει τρομερά πλεονεκτήματα και γι αυτό μόλις γεννηθεί ένα παιδί πρόωρα ζητάμε από τη μητέρα να δώσει το γάλα της για να τραφεί με αυτό το νεογνό. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να δώσει η μητέρα, δίνουμε ξένο γάλα που έχει ειδική φόρμουλα και προορίζεται για τα πρόωρα, αλλά υστερεί πολύ του μητρικού γάλακτος. Γι αυτό είναι αναγκαία η δημιουργία μια τράπεζας γάλακτος. Σε περιπτώσεις που, για διάφορους λόγους, δεν μπορεί να δώσει η μητέρα γάλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γάλα που θα δίνουν ελεγμένες εθελόντριες στην τράπεζα. Αυτό είναι μια μεγάλη διαδικασία, διότι δεν αρκεί μόνο ο έλεγχος των εθελοντριών, αλλά θα πρέπει και το γάλα να προετοιμαστεί και να παστεριωθεί. Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται κάποιος βασικός εξοπλισμός όπως ψυγείο, παστεριωτής, καταψύκτης» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την 17η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, η καθηγήτρια Νεογνολογίας και διευθύντρια της Α’ Νεογνολογικής Κλινικής και Εντατική Νοσηλεία Νεογνών του ΑΠΘ, Βασιλική Αγακίδου.

Αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, υπάρχουν 40 κλίνες εκ των οποίων οι 15 είναι εντατικής. Άλλες 40 κλίνες υπάρχουν στη Νεογνολογική Κλινική του ΕΣΥ, στο ίδιο νοσοκομείο. «Η μέση πληρότητα είναι 85% και υπάρχουν περίοδοι που αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα, γιατί δεν έχουμε κρεβάτια», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την κ. Αγακίδου πρόωρες γεννήσεις υπήρχαν πάντα, αλλά την τελευταία 15ετία παρατηρήθηκε αύξηση στις γυναίκες που επιχειρούσαν εξωσωματική, λόγω των πολύδυμων κυήσεων. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την επιλογή μονήρους κύησης. «Το 10% του συνόλου των γεννήσεων είναι πρόωρα. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 90.000 γεννήσεις κάθε χρόνο, άρα οι 9.000 από αυτές είναι πρόωρες. Οι πρόωρες γεννήσεις έχουν σχέση και με τη μέση ηλικία κύησης. Η θνητότητα στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 4% και όταν λέμε πρόωρα εννοούμε νεογνά που γεννήθηκαν από την 24η έως την 36η εβδομάδα της κύησης» προσθέτει η κ. Αγακίδου.

Το «Ηλιτόμηνον» που στηρίζει τη προσπάθεια της δημιουργίας τράπεζας μητρικού γάλακτος στο Ιπποκράτειο είναι μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, μέλος του δικτύου οργανώσεων γονέων από όλη την Ευρώπη που δρουν συντονισμένα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI), και διεκδικούν από την ΕΕ τη θέσπιση ενιαίων εθνικών κατευθυντήριων οδηγιών με τις οποίες να διασφαλίζεται η παροχή κατάλληλης φροντίδας σε όλες τις εγκύους, τα νεογνά και τα πρόωρα βρέφη. Για την επίτευξη του σκοπού του, διοργανώνει και υποστηρίζει κοινωνικές, επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην προώθηση και επίλυση των ιατρικών και κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων των οικογενειών με πρόωρα νεογνά.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλές μητέρες που υποστηρίζουν τον θηλασμό, μητέρες οι οποίες είναι πρόθυμες να δώσουν εθελοντικά γάλα για τη τράπεζα μητρικού γάλακτος. Εμείς συγκεντρώνουμε χρήματα για την αγορά παστεριωτή για τις ανάγκες του Ιπποκρατείου. Ο παστεριωτής κοστίζει 25.000 ευρώ κι εμείς έχουμε συγκεντρώσει το 1/3 του ποσού. Χρειαζόμαστε μια γεναία χορηγία για να μπορέσουμε να τον αγοράσουμε» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του «Ηλιτόμηνον», Ελένη Βαβουράκη.

Όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν την εκστρατεία για την αγορά παστεριωτή για τις ανάγκες της Α’ Νεογνολογικής Κλινικής και Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο μπορούν να βρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα της οργάνωσης Ηλιτόμηνον http://www.ilitominon.gr/el/ilitominon

8.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Cars 3 Crazy 8 Αυτοκινητάκια-3 Σχέδια (DYB03)
17.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Barbie Παραμυθένια Μεταμόρφωση 3 Σε 1 (DHC39)
19.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Hot Wheels Ουρανοξύστης (CDL36)
22.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Ντύσιμο κούκλας σετ μπαλαρίνα
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς να διδάξετε ηθικές αξίες στο παιδί σας

Πώς να διδάξετε ηθικές αξίες στο παιδί σας

Τα παιδιά από την φύση τους είναι αυθόρμητα πλάσματα και δεν έχουν…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Κιλά στην εγκυμοσύνη: Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για να μην αγχωθείς

Κιλά στην εγκυμοσύνη: Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για να μην αγχωθείς

Τα κιλά της εγκυμοσύνης αγχώνουν τις γυναίκες. Συνήθως όχι κατά τη διάρκεια…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Σωστές στάσεις θηλασμού:  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σωστές στάσεις θηλασμού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Συχνά πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να θηλάσουν καθώς δεν γνωρίζουν πώς να κρατούν…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Ορίστε 90 τρόποι για να δεθείτε με το παιδί σας

Ορίστε 90 τρόποι για να δεθείτε με το παιδί σας

Μήπως ψάχνετε τρόπους για να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο το δέσιμο με το…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής από το Mothersblog.gr
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης