Διατροφή άρρωστου παιδιού: Τι πρέπει να τρώει;

Συνήθως τα παιδιά όταν είναι άρρωστα, με ή χωρίς πυρετό, δεν έχουν διάθεση για φαγητό. Το πιθανότερο είναι να τρώνε λίγο αλλά πιο συχνά.

Διατροφή άρρωστου παιδιού: Τι πρέπει να τρώει;

Δεν θα πρέπει λοιπόν να ανησυχείτε τόσο για το φαγητό όσο για την πρόσληψη υγρών. Αν το παιδί έχει πυρετό και παράλληλα κάνει εμετό, φροντίστε να πίνει άφθονα υγρά ( μικρές γουλιές ανά μισή ώρα). Αν επιτρέπεται, μπορείτε να του δίνετε γάλα ή γιαούρτι καθώς και φυσικούς χυμούς (όχι όξινους).

Η προτεινόμενη ποσότητα υγρών για ένα παιδί με πυρετό είναι 100- 150 ml την ημέρα για κάθε κιλό του βάρους του, δηλαδή ένα λίτρο για ένα παιδί που ζυγίζει 9 κιλά. Ενθαρρύνετε λοιπόν το παιδί να πίνει υγρά αφήνοντας δίπλα στο κρεβάτι του νερό ή χυμό δίνοντάς του πολύχρωμα ποτηράκια και χαρούμενα καλαμάκια.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τη διατροφή ενός άρρωστου παιδιού και αν ο παιδίατρος δεν συστήσει κάτι διαφορετικό, μπορεί να φάει ό,τι θέλει. Η αύξηση της όρεξης είναι πάντα σημάδι ότι το παιδί αναρρώνει.

Στο μεταξύ περιποιηθείτε το φτιάχνοντας ζεστές σούπες . Κρεατόσουπα, κοτόσουπα, χορτόσουπα είναι οι κατάλληλες. Καθώς τις μαγειρεύετε με ζωμό, απελευθερώνεται ένα αμινοξύ το οποίο έχει την ίδια περίπου σύσταση με ουσίες που χρησιμοποιούνται για φάρμακα κατά της βρογχίτιδας. Από την άλλη τα λαχανικά, βοηθούν στη ρινική συμφόρηση, αλλά και στις φλεγμονές.

Τα ζεστά αφεψήματα επίσης είναι ιδανικά για το κρυολόγημα. Χαμομήλι με μέλι μπορούν να κάνουν θαύματα! Χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση, καταπραΰνουν τον πονόλαιμο.

Αν όμως το παιδί εξακολουθεί να μην έχει όρεξη, να είναι υποτονικό και να μην έχει καθόλου διάθεση, πρέπει να καλέσετε άμεσα τον παιδίατρό σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved