Παιδί με αλλεργική ρινίτιδα στο σχολείο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να το βοηθήσετε

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η πιο συχνή αλλεργική πάθηση στα παιδιά.

Παιδί με αλλεργική ρινίτιδα στο σχολείο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να το βοηθήσετε

Εξαιτίας των συμπτωμάτων της (μπούκωμα, καταρροή, φτάρνισμα, φαγούρα στη μύτη και τα μάτια) και της ακατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, ( π.χ. αντιισταμινικά α’ γενιάς που προκαλούν καταστολή και υπνηλία ), προκαλεί διαταραχές στην ποιότητα του ύπνου και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το παιδί που πάσχει γίνεται συχνά στόχος σχολίων από τους συμμαθητές του. Πολλές φορές αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης του άσθματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 25% των παιδιών στην Ευρώπη εμφανίζει κάποια αλλεργική πάθηση. Είναι λοιπόν πιθανόν, η πάθηση αυτή να εκδηλώσει τα συμπτώματά της, στο σχολικό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 1 στα 10 παιδιά θα παρουσιάσει ασθματική κρίση, ενώ 4-7% των παιδιών παρουσιάζουν τροφική αλλεργία. Σοβαρές αντιδράσεις τροφικής αλλεργίας μπορεί να συμβούν για πρώτη φορά στο σχολείο, με το 20% όλων των αλλεργικών τροφικών αντιδράσεων να συμβαίνει στο ίδιο περιβάλλον.

Αν και δεν είναι ένα από τα επείγοντα προβλήματα, η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει την ποιότητας ζωής και την σχολική επίδοση των παιδιών αυτών.Η λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής βοηθά στην ύφεση των συμπτωμάτων, συνήθως από την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής της. Συνεπώς θα πρέπει να παιδί να εξετάζεται εγκαίρως από τον γιατρό του, πριν εμφανίσει έντονα συμπτώματα ρινίτιδας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσιολογίας (ΕΕΑΚΑ) στο σχολείο θα πρέπει να :
• Υπάρχει καθαρό περιβάλλον και μέριμνα για ελαχιστοποίηση του φορτίου των αλλεργιογόνων (π.χ. καθάρισμα της αίθουσας στο τέλος των μαθημάτων, κλειστά παράθυρα την εποχή της γυρεοφορίας).
• Υπάρχει ενημέρωση των εκπαιδευτικών ότι το πρόβλημα του παιδιού μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή τους ή να επιδεινώσει το πιθανά συνυπάρχον άσθμα.
• Μην αποτελούν στόχο περιπαικτικών σχολίων εξαιτίας των συμπτωμάτων τους, όπως οι επαναλαμβανόμενοι πταρμοί, ή οι χαρακτηριστικές κινήσεις καθαρισμού της μύτης που συνοδεύονται από ανάλογους μορφασμούς ( αλλεργικός χαιρετισμός).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved