Συμβουλές για την υγιεινή των δοντιών του μωρού σας

Τα πρώτα δοντάκια του μωρού είναι μεγάλη υπόθεση για όλη την οικογένεια. Πέρα από την ενόχληση που νιώθει το ίδιο και την ανακούφιση που πρέπει να του προσφέρετε, έχετε να σκεφθείτε και την υγιεινή του στόματος.

Συμβουλές για την υγιεινή των δοντιών του μωρού σας

Η πρώτη οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι ειδική για τα πρώτα δοντάκια, και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να την αγοράσετε από ειδικό κατάστημα βρεφικών ειδών, που θα έχει δώσει σημασία τόσο στην υφή της τρίχας όσο και στο μέγεθος της οδοντόβουρτσας. Προτιμήστε μία με μικρή κεφαλή και μαλακό τρίχωμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και παιδική ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, αρκεί το παιδί να είναι πάνω από τριών ετών.

Εσεις, φροντίστε να σας παρακολουθεί όταν πλένετε τα δόντια σας για να του είναι οικεία η διαδικασία καθώς θα μεγαλώνει.
Δώστε του την οδοντόβουρτσα για να προσπαθήσει και αυτό μαζί σας και δώστε χρόνο σε αυτή τη μίμηση.
Αφήστε το να κρατήσει την οδοντόβουρτσα και να «παίξει» αλλά στη συνέχεια αναλάβετε εσείς, για να είστε βέβαιη ότι ο καθαρισμός έχει γίνει σωστά.

Η φροντίδα και η καθαριότητα των δοντιών ξεκινάει από τη στιγμή που κάνει την εμφάνισή του το πρώτο δοντάκι. Αν η οδοντόβουρτσα σας φαίνεται πολύ μεγάλη για το στόμα του μωρού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι γάζα το οποίο θα τυλίξετε στο δάχτυλό σας και θα τρίψετε ελαφρά τα δοντάκια με μια πολύ μικρή ποσότητα παιδικής οδοντόκρεμας με χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο.

Μην αμελείτε την υγιεινή των ούλων, για την οποία, ανάλογα με την ηλικία θα σας συμβουλεύσει ο παιδίατρος.
Σε γενικές γραμμές, βουρτσίστε τα δόντια του με μικρές, κυκλικές κινήσεις, όχι μόνο στην επιφάνειά τους αλλά και στα ούλα.

Επαναλάβετε το βούρτσισμα των δοντιών μετά από το γάλα, και φυσικά μετά το φαγητό, τα μπισκότα και άλλα γλυκίσματα. Να θυμάστε ότι και τα φάρμακα και τα σιρόπια είναι γλυκά και καλό είναι μετά τη λήψη τους να πλένετε τα δοντάκια του μωρού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved