Τραυλισμός στα παιδιά. Πότε ανησυχώ; Διάγνωση και θεραπεία

Ο τραυλισμός είναι μια δυσκολία στη ροή της ομιλίας. Αποτελεί μία σύνθετη διαταραχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από διακοπτόμενη ροή ομιλίας λόγω επαναλαμβανόμενων κολλημάτων, επαναλήψεων ή επιμηκύνσεων ήχων στην αρχή ή τη μέση της λέξης.

Τραυλισμός στα παιδιά. Πότε ανησυχώ; Διάγνωση και θεραπεία

Πολλά παιδιά από την ηλικία των δύο ετών και έπειτα μπορεί να παρουσιάσουν δυσχέρεια στην ομιλία τους. Για παράδειγμα επαναλήψεις αρχικής συλλαβής ή ακόμα και ολόκληρης λέξης και πιο σπάνια κάποια μπλοκαρίσματα και δυσκολία στον ρυθμό της αναπνοής, Αυτό για κάποια παιδιά μπορεί να είναι μέρος της εξέλιξης της ομιλίας τους αλλά για κάποια άλλα ίσως είναι η αρχή τραυλισμού.

Όσον αφορά τον τραυλισμό η πρόληψη είναι περισσότερο επιτυχής παρά η προσπάθεια θεραπείας, μετά την επιβεβαίωση της διάγνωση του τραυλισμού. Μερικά παιδία είναι δυνατόν να εμφανίσουν τραυλισμό παρά την πρόληψη μέτρων βέβαια.

Τι μπορείτε να κάνετε

Γονείς και δάσκαλοι μπορούν να κάνουν αρκετά πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

  • Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε λέξεις όπως τραυλισμός, τραυλίζω, τραύλισμα. Ένα παιδί ακούγοντας τις λέξεις αυτές μπορεί να αναπτύξει μεγαλύτερη ευαισθησία σχετικά με τις δικές του φυσιολογικές δυσκολίες στην ομιλία.
  • Προσπαθούμε να μην υπενθυμίζουμε στο παιδί να σκέφτεται πριν μιλήσει.
  • Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε το παιδί να καταλάβει ότι είμαστε ανικανοποίητοι με την ομιλία και φυσικά ούτε και ενοχλημένοι γιατί θα το λάβει αρνητικά και θα του δημιουργήσει άγχος.
  • Όπως προσπαθούμε να μην δείξουμε ενοχλημένοι από την δυσκολία στην ομιλία, με τον ίδιο τρόπο προσπαθούμε να μην επιβραβεύουμε στην δυσχέρεια γιατί το παιδί καταλαβαίνει ότι προσπαθούμε απλά να το κάνουμε να νοιώσει καλά.
  • Να μην λέτε στο παιδί να επαναλαμβάνει πχ μία πρόταση την οποία άρθρωσε λανθασμένα.
  • Δεν πιέζουμε το παιδί να βιάζεται να μιλήσει.
  • Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε εμείς και να δώσουμε και στο παιδί να καταλάβει ότι πρέπει να έχουμε απαίτηση για το απόλυτα τέλειο στην ομιλία.
  • Βέβαια πολλές φορές ότι και να κάνουμε στο σπίτι για την πρόληψη του τραυλισμού αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί. Η κληρονομικότητα ή κάποιο σημαντικό γεγονός που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ζωή του παιδιού μπορεί να οδηγήσει σε τραυλισμό.

Επαγγελματική θεραπεία για τον τραυλισμό

Το άτομο το οποίο έχει επιβεβαιωμένο τραυλισμό χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια από λογοθεραπευτή και αρκετές φορές και ψυχολόγο για να ξεπεράσει τη διαταραχή. Μετά από την παρακολούθηση του προγράμματος μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν όντως να σταματήσουν εντελώς το τραυλισμό τους αλλά πολλοί απλά καταφέρνουν την μείωση και τον έλεγχο του.

Λογοθεραπευτής :Βαλταδώρος Θέμης
Υπεύθυνος κέντρου Λογοθεραπείας «ΛΟΓΟΠΑΙΔΙΚΑ»
Αγίου Αλεξάνδρου 41 Παλαιό Φάληρο Τηλ 215 52 50 363
logopaidika@yahoo.gr

facebook page: Λογοπαιδικά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved