Παιδί και προβλήματα ύπνου, η παιδίατρος του Mothersblog συμβουλεύει! (part 2)

Νυκτερινοί εφιάλτες, είναι τα άσχημα όνειρα. Το παιδί ξυπνά τρομαγμένο, με έντονο αίσθημα εγκατάλειψης, εφίδρωση, ταχυκαρδία, αίσθημα πνιγμονής. Εύκολα το παιδί συσχετίζει την κατάσταση με το όνειρο.

Παιδί και προβλήματα ύπνου, η παιδίατρος του Mothersblog συμβουλεύει! (part 2)

Οι εφιάλτες συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ενεργητικού ύπνου. Συνηθέστερα εμφανίζονται σε παιδιά μέσης ηλικίας, αλλά και σε προσχολικής, ιδίως μετά τον τρίτο χρόνο της ζωής, όταν το παιδί είναι σε θέση να αναφέρει ότι ονειρεύτηκε. Αίτια εφιάλτη θεωρούνται κάποια δυσάρεστη εμπειρία την προηγούμενη ημέρα, διηγήσεις ή θεάματα τρομακτικού περιεχομένου, ιδίως πριν από τον ύπνο, πεπτικές διαταραχές, μη άνετες συνθήκες ύπνου, καθώς και προβλήματα στην οικογένεια ή στο σχολείο.

Κατά την αφύπνιση από τον εφιάλτη το παιδί χρειάζεται συμπαράσταση στο δωμάτιό του. Ποτέ δεν πρέπει να μεταφερθεί στο κρεβάτι των γονιών του. Όταν οι εφιάλτες δεν είναι σποραδικό και σπάνιο γεγονός αλλά υποτροπιάζουν, πρέπει να γίνει έρευνα για την ανεύρεση και την αντιμετώπιση της αιτίας.

Νυκτερινοί φόβοι ή τρόμοι

Είναι μορφή παραϋπνίας, δηλαδή διαταραχής της δομής του ύπνου. Συνιστά ασυνείδητη εγρήγορση κατά το στάδιο του ήσυχου ύπνου, συνήθως μεταξύ μεσονυκτίου και των πρώτων πρωινών ωρών, συμβαίνει σχεδόν την ίδια πάντα ώρα και διαρκεί άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα (από βδομάδες μέχρι μήνες). Η συχνότητα του νυκτερινού τρόμου είναι περίπου 2% και παρατηρείται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 4-7 χρονών, ιδίως αγόρια (αγόρια: κορίτσια 6:1).

Η αντίδραση του παιδιού είναι πολύ εντονότερη από εκείνη του εφιάλτη. Το παιδί αρχίζει να βγάζει μισοπνιγμένες κραυγές, που καταλήγουν σε δυνατό κλάμα και κραυγές. Έχει έκφραση τρόμου, κάθεται στο κρεβάτι με προτεταμένα χέρια, σαν για να προστατευθεί από εχθρό ή σηκώνεται και τρέχει. Τα μάτια του είναι ορθάνοικτα, δεν έχει δυνατότητα προσανατολισμού, δεν γνωρίζει πρόσωπα, δεν επικοινωνεί και έχει παραισθήσεις. Έχει ταχύπνοια, ταχυκαρδία και εφίδρωση. Η προσβολή τελειώνει απότομα μετά από 5'-10' συνήθως και το παιδί ησυχάζει χωρίς να ξυπνήσει. Την άλλη μέρα δεν θυμάται τίποτα.

Τα αίτια των νυκτερινών τρόμων δεν είναι γνωστά. Μερικές φορές συνδέονται με καταστάσεις που έχουν προκαλέσει stress και άγχος στο παιδί, όπως η παραμονή σε νοσοκομείο, η απουσία των γονιών, η αλλαγή σχολείου, ο θάνατος προσφιλούς προσώπου, η κρίση γάμου των γονιών κ.λ.π.

Το επεισόδιο πρέπει να αντιμετωπιστεί με συμπαράσταση στο παιδί μέχρι να ηρεμήσει. Όταν παρατείνεται το επεισόδιο, πρέπει με ήπια ερεθίσματα (ράντισμα με νερό, ελαφρό ράπισμα στο πρόσωπο) να το ξυπνήσουν.

Για την πρόληψη των επεισοδίων συνιστάται απογευματινός ύπνος, γιατί η κούραση επιτείνει τις διαταραχές του ύπνου, καθώς και αφύπνιση του παιδιού 15' περίπου πριν από τον αναμενόμενο χρόνο εμφάνισης του επεισοδίου. Σε συχνά και επίμονα επεισόδια συνιστάται φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα, γίνεται έρευνα για την αποκάλυψη και αντιμετώπιση τυχόν ψυχολογικών παραγόντων.

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Πηγή: Κλινική Παιδιατρική Α.Κωνσταντόπουλος και συνεργάτες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved