Παιδί και άσθμα: Αυξημένες οι πιθανότητες εκδήλωσής του τον Σεπτέμβρη!

Το καλοκαίρι τελειώνει και από Δευτέρα ξεκινά ο Σεπτέμβριος και οι ετοιμασίες για την έναρξη του σχολείου. Εκτός από τα σχολείο, οι γονείς με παιδί που έχει άσθμα έχουν να αντιμετωπίσουν μια ακόμα «πρόκληση».

Παιδί και άσθμα: Αυξημένες οι πιθανότητες εκδήλωσής του τον Σεπτέμβρη!

Τα παιδιά με άσθμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας κρίσης όταν επιστρέψουν στο σχολείο τον Σεπτέμβριο, επειδή στη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν κάνει «διακοπές» και από την φαρμακευτική αγωγή που παίρνουν προληπτικά για να έχουν υπό έλεγχο την ασθένειά τους.

Ωστόσο η επιστροφή στον συγχρωτισμό και το στρες του σχολείου, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες, μπορεί να δημιουργήσουν προδιάθεση για κρίση άσθματος. Γι' αυτό και έχει μεγάλη σημασία να ξαναρχίσουν εγκαίρως την προφυλακτική θεραπεία τους.

«Το καλοκαίρι είναι "φίλος" για τους πάσχοντες από άσθμα, διότι κατά κανόνα ελαττώνονται οι ερεθιστικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως οι γύρες στην ατμόσφαιρα, που πυροδοτούν τις παροξύνσεις τους», λέει ο Στυλιανός Λουκίδης, επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ). «Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι ασθενείς, αφού πρώτα συνεννοηθούν με τον γιατρό τους, κατορθώνουν να σταματήσουν την λήψη των ρυθμιστικών φαρμάκων».

Τα ρυθμιστικά φάρμακα είναι εκείνα που λαμβάνονται για να σταματήσει η φλεγμονή στους αεραγωγούς που προκαλεί το άσθμα και έτσι να αποτραπεί ο κίνδυνος εμφάνισης συμπτωμάτων και κρίσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα έχει ελάχιστα (ή καθόλου) συμπτώματα, δεν θα ξυπνάει τη νύχτα εξαιτίας της νόσου και θα μπορεί να εκτελεί με άνεση τις καθημερινές υποχρεώσεις του.

Το πρόβλημα είναι ότι «πολλά παιδιά και οι γονείς τους δεν συνειδητοποιούν πως όταν ο γιατρός λέει ότι μπορεί να διακοπεί η λήψη των φαρμάκων αυτών το καλοκαίρι, εννοεί μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και όχι και τον Σεπτέμβριο», εξηγεί ο κ. Λουκίδης. «Ο Σεπτέμβριος δεν είναι καλοκαιρινός μήνας, αλλά ο κατ' εξοχήν μήνας της προληπτικής αγωγής. Ας μην ξεχνάμε ότι για να αποδώσει η προφυλακτική θεραπεία, πρέπει να αρχίσει εγκαίρως. Η αποτελεσματικότητα των κύριων ρυθμιστικών φαρμάκων φαίνεται έπειτα από αρκετές μέρες θεραπείας, συνήθως απαιτούνται 2-4 εβδομάδες. Αν συνεπώς περιμένει ένα παιδί να επιστρέψει στο σχολείο για να αρχίσει να τα παίρνει, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπο με μία ασθματική κρίση, η οποία αν είναι σοβαρή μπορεί να χρειασθεί και νοσηλεία στο νοσοκομείο».

Καλό λοιπόν είναι να αρχίσει από τα τέλη Αυγούστου η λήψη της προφυλακτικής αγωγής, ούτως ώστε τα παιδιά να επιστρέψουν καθ' όλα έτοιμα στο σχολείο.

Τι είναι το άσθμα και πόσους αφορά

Το άσθμα είναι μία ασθένεια που προσβάλει τους αεραγωγούς (βρόγχους), οι οποίοι μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στους αεραγωγούς, η οποία εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις και τους προκαλεί απόφραξη, με συνέπεια να δυσχεραίνεται η αναπνοή.

Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος της ΕΠΕ, στην οποία συμμετείχαν 2.632 εθελοντές όλων των ηλικιών απ' όλη την Ελλάδα,το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην χώρα μας πάσχει από αυτό.

Η συχνότητα* του άσθματος στην Ελλάδα

0-9 ετών = 3,8%

10-18 ετών = 7,9%

18-44 ετών = 8,8%

45-69 = 9%

Πάνω από 70 ετών = 11,8%

* Ποσοστό επί τοις εκατό (%) του πληθυσμού της εκάστοτε ηλικίας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved