4 τρόποι να ενισχύσετε την ψυχική υγεία των παιδιών

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει και να διατηρήσει καλή ψυχική υγεία.

4 τρόποι να ενισχύσετε την ψυχική υγεία των παιδιών
Bigstock

Η υποστήριξη της ψυχικής υγείας του παιδιού σας - όπως ακριβώς θα κάνατε και για την υποστήριξη της σωματικής του υγεία - το βοηθά να αναπτύξει την ανθεκτικότητα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει δυσκολίες και εμπόδια.

«Η ψυχική μας υγεία συνδέεται με κάθε πτυχή της ζωής μας, σωματική, συναισθηματική, πνευματική και είναι αλληλένδετες μεταξύ τους. Όταν επηρεαστεί ένας ή περισσότεροι τομείς, η ψυχική υγεία είναι πιθανό να επηρεαστεί αρνητικά», εξηγεί η Kerry Heath, LPC-S, NCC, CEDS-S, σύμβουλος υγείας.

psixiki-anthektikotita-paidion.jpg

Γιατί είναι σημαντική η ψυχική υγεία του παιδιού

Όταν, ένα παιδί έχει καλή ψυχική υγεία, μπορεί να σκέφτεται καθαρά, να κάνει φίλους και να μαθαίνει νέα πράγματα. Αναπτύσσει επίσης αυτοπεποίθηση, αποκτά αυτοεκτίμηση, μαθαίνει να βάζει στόχους, αποκτά δεξιότητες αντιμετώπισης και διαχείρισης και αναπτύσσει μια υγιή συναισθηματική άποψη για τη ζωή.

Η εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων δεν είναι πάντα εύκολη και απαιτεί εξάσκηση.

Πώς οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν την ψυχική υγεία του παιδιού

Οι γονείς και οι φροντιστές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της καλής ψυχικής υγείας του παιδιού, στην αναζήτηση υποστήριξης και στην καθοδήγησή του.

Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορείτε από την πλευρά σας να βοηθήσετε το παιδί σας να παραμείνει ψυχικά υγιές:

Δείξτε την άνευ όρων αγάπη σας

Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να υποστηρίξετε την ψυχική υγεία του παιδιού σας είναι να εκφράζετε την αγάπη σας χωρίς όρους. Ακόμα κι αν είστε απογοητευμένοι από μια κακή επιλογή, το παιδί σας θα πρέπει να γνωρίζει ότι η απογοήτευση που νιώθετε δεν έχει καμία σχέση με την αγάπη σας για αυτό.

Επαινέστε τον χαρακτήρα του

Η ενθάρρυνση και ο έπαινος είναι οι τρόποι με τους οποίους βοηθάτε το παιδί σας να χτίσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του, αλλά το πιο σημαντικό, να υποστηρίξει την ψυχική του υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση σχετίζεται με το άγχος, την κατάθλιψη και το ακαδημαϊκό στρες, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του παιδιού.

epidrasi-gonion-psixiki-ygeia.jpg

Περάστε χρόνο μαζί

Το να περνάτε χρόνο μαζί ως οικογένεια όχι μόνο ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς, αλλά δίνει σε σας την ευκαιρία να μάθετε όλα όσα απασχολούν το παιδί σας. Στέλνει το μήνυμα ότι ενδιαφέρεστε για το τι συμβαίνει στη ζωή του. Θα έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες να διαπιστώσετε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει κι έτσι θα είστε σε θέση να το βοηθήσετε.

Εμπιστευτείτε το παιδί σας

Ένας τρόπος για να καλλιεργήσετε τα συναισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης είναι να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον στο σπίτι όπου το παιδί θα μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τα συναισθήματά του, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς του.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved