Αποφρακτική άπνοια ύπνου σε παιδιά: Σημάδια, διάγνωση και θεραπεία

Μια ειδικός μιλά για την παιδική υπνική άπνοια, η οποία είναι μια διαταραχή ύπνου που διακόπτει την αναπνοή των παιδιών ενώ κοιμούνται.

Αποφρακτική άπνοια ύπνου σε παιδιά: Σημάδια, διάγνωση και θεραπεία
Bigstock

Η υπνική άπνοια είναι μια κοινή αλλά δυσάρεστη κατάσταση όπου η αναπνοή σας σταματά και ξεκινά επανειλημμένα ενώ κοιμάστε. Η πιο κοινή μορφή της πάθησης αυτής είναι γνωστή ως αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Εμφανίζεται όταν οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού εμποδίζουν τη ροή του αέρα στους πνεύμονες επειδή είναι πολύ χαλαροί. Ορισμένες εκτιμήσεις διαπιστώνουν ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων πάσχει από αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Η Mary Anne Tablizo, πιστοποιημένη ιατρός με ειδίκευση στην παιδιατρική πνευμονολογία και κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, μοιράστηκε τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την αποφρακτική άπνοια ύπνου στα παιδιά.

Σημάδια

Στους ενήλικες, ένα από τα πιο εμφανή σημάδια είναι ότι, παρά την ξεκούραση κατά την διάρκεια της νύχτας, νιώθουν εξαντλημένοι και την επόμενη μέρα.

«Στα παιδιά η υπνική άπνοια συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς, όπως υπερκινητικότητα, επιθετικότητα και δυσκολία στη ρύθμιση της διάθεσης με συχνή ευερεθιστότητα λόγω κατακερματισμένου ύπνου », λέει η ειδικός.

Για άλλα σημάδια, χρειάζεται να παρακολουθείτε το παιδί σας ενώ κοιμάται και να παρατηρήσετε βαριά αναπνοή, δυσκολία στην αναπνοή ή εμφανείς στιγμές όπου φαίνεται να σταματά να αναπνέει στιγμιαία.

Εάν παρατηρείτε κάποιο από τα παραπάνω τα συμπτώματα, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο εάν παραπονιέται για πονοκεφάλους το πρωί, εάν έχει επεισόδια νυχτερινής εφίδρωσης και εάν αναπνέει από το στόμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διάγνωση

Ο/ Η παιδίατρος θα κάνει την εξέταση και πιθανώς να σας δώσει ένα ερωτηματολόγιο για να συμπληρώσετε σχετικά με τις συνήθειες ύπνου του παιδιού σας.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, συνήθως αναζητώνται διογκωμένες αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Προσθέτει: «Τα παιδιά με υπνική άπνοια πθανώς να παρουσιάζουν χρόνια ρινική συμφόρηση, η οποία οφείλεται σε αλλεργίες ».

Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό σε υπνική άπνοια, έκθεση σε παθητικό κάπνισμα άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα.

Θεραπεία

Πρώτον, πρέπει να γνωρίζετε ότι η διάγνωση της υπνικής άπνοιας είναι σχετικά σπάνια. Εμφανίζεται στο 1% έως 5% των παιδιών, λέει η δρ Tablizo. «Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Επιπλέον, είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας μεταξύ 2 και 6 ετών, αν και λόγω της αύξησης της παχυσαρκίας, εμφανίζεται όλο και περισσότερο και στον εφηβικό πληθυσμό».

Εάν το παιδί σας διαγνωστεί, το πρώτο βήμα είναι συνήθως η αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Μερικά παιδιά τα καταφέρνουν επίσης καλά κάνοντας ασκήσεις που ενισχύουν την μυολειτουργική θεραπεία της γλώσσας, του προσώπου και του στόματος .

Για ηπιότερες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση των αλλεργιών και η αλλαγή θέσεων ύπνου μπορεί επίσης να βοηθήσει.

«Η αποφρακτική άπνοια ύπνου που δεν αντιμετωπίζεται σχετίζεται με προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς, καρδιαγγειακές επιπλοκές και μειωμένη ανάπτυξη», καταλήγει η ειδικός. «Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της μπορεί να μειώσει πιθανές επιπλοκές ».

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved