Χτύπησε το παιδί σας το κεφάλι του δυνατά; Συμβουλές από μία ειδικό

Λίγοι τραυματισμοί είναι πιο τρομακτικοί από ένα χτύπημα στο κεφάλι ενός μικρού παιδιού.

Χτύπησε το παιδί σας το κεφάλι του δυνατά; Συμβουλές από μία ειδικό
Bigstock

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, οι κινητικές του δεξιότητες και η ισορροπία του βελτιώνονται. Βέβαια, αυτή η βελτίωση έρχεται με γοργά βήματα, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χτυπά ή να πέφτει συχνά.

«Ευτυχώς, οι περισσότεροι παιδικοί τραυματισμοί στο κεφάλι φαίνονται χειρότεροι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα» διαβεβαιώνει η δρ Alyssa Swick , παιδίατρος στο Riley Children's Health.

«Ο κίνδυνος τραυματισμού όπως κάταγμα κρανίου είναι αρκετά χαμηλός στα παιδιά, περίπου 1%, μετά από μια μικρή πτώση, επομένως οι περισσότεροι από αυτούς τους τραυματισμούς μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι », αναφέρει η δρ. Swick.

«Ωστόσο, αυτό ισχύει για παιδιά που κατά τα άλλα είναι υγιή. Εάν το παιδί σας έχει προηγούμενο τραυματισμό στο κεφάλι ή έχει βγει μόλις από μία χειρουργική επέμβαση θα πρέπει πάντα το χτύπημα να αξιολογείται από κάποιον/ κάποια γιατρό»

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία.

Πριν τα παιδιά περπατήσουν, ένας τραυματισμός στο κεφάλι πιθανότατα προκλήθηκε από πτώση όπως από μία αλλαξιέρα , για παράδειγμα. Ένα νήπιο με τραυματισμό στο κεφάλι πιθανότατα έπεσε ή συγκρούστηκε με κάποιο βαρύ αντικείμενο.

Να είστε προετοιμασμένοι ότι πολλοί τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να φαίνονται χειρότεροι επειδή τείνουν να αιμορραγούν πολύ.

«Υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία στο τριχωτό της κεφαλής, επομένως ακόμη και μια μικρή απόξεση μπορεί να οδηγήσει σε τρομακτική ποσότητα αίματος», σημειώνει η ειδικός.

«Ακόμα, εάν το παιδί σας φαίνεται να αιμορραγεί πολύ, σκουπίστε το αίμα και εάν οι άκρες του δέρματος εξακολουθούν να είναι ανοιχτές, θα πρέπει να πάτε απευθείας στο νοσοκομείο προκειμένου να διαπιστώσετε εάν ράμματα».

Ένας μικρός τραυματισμός στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει εξόγκωμα, το οποίο συνήθως βελτιώνεται από μόνο του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παγοκύστη και να προσφέρετε στο παιδί σας παυσίπονα χωρίς συνταγή με κύρια δραστική ουσία την ιβουπροφαίνη.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε

Εάν το πρήξιμο ή η αιμορραγία συνεχίζεται ή το παιδί σας συμπεριφέρεται παράξενα, πρέπει να εξετάσετε την επείγουσα περίθαλψη. Μπορείτε να καλέσετε, αρχικά, τον/ την παιδίατρο εάν το παιδί σας δεν μπορεί να εκφράσει προφορικά το πώς αισθάνεται.

«Αν το παιδί σας είναι κάτω των δύο ετών και δεν μπορεί να επικοινωνήσει τόσο εύκολα, είναι πάντα καλό να έχετε αξιολόγηση από τον παιδίατρο . Μπορεί να μην χρειαστεί να πάτε στα Επείγοντα. Παρόλα αυτά, εάν αισθάνεστε πως κάτι δεν πάει καλά, βεβαιωθείτε πως ο τραυματισμός δεν είναι σοβαρός. »

Πηγή: rileychildrens.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved