Νέα έρευνα δείχνει τις επιπτώσεις του Long Covid στα παιδιά

Μακρά Covid στα παιδιά - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Μαργαρίτα Νικολάου
Νέα έρευνα δείχνει τις επιπτώσεις του Long Covid στα παιδιά
Bigstock

Ο ιατρικός κόσμος συνεχίζει να «παλεύει» με τον διαρκώς μεταβαλλόμενο ιό COVID-19 και αναζητά τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ασθένειας στην υγεία όσων νοσούν ή νόσησαν με κορονοϊό.

Πρόσφατα στο Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) δημοσιεύτηκε μια αναλυτική έρευνα γύρω από την μακρά Covid και τις πιθανές επιπτώσεις που έχει στα παιδιά.

Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η μακρά COVID μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά, γαστρεντερικά, καρδιαγγειακά και προβλήματα συμπεριφοράς μήνες μετά τη νόσηση.

Η Suchitra Rao, MD, με ειδίκευση στις παιδιατρικές λοιμώδεις νόσους στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Κολοράντο, και συν-συγγραφέας της έρευνας αυτής, εξηγεί ότι περιστασιακά, η ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου στην καταπολέμηση ενός ιού μπορεί να είναι επιβλαβής.

«Μπορεί να αρχίσει να επιτίθεται στα δικά του κύτταρα κατά λάθος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσες και άλλες μεταμολυσματικές καταστάσεις», λέει. Οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση διαπίστωσαν ότι αυτές οι καταστάσεις μετά την COVID-19 περιλάμβαναν διαβήτη τύπου 1, νόσο του Grave, λύκο και ανοσοθρομβοπενία (ITP) ή χαμηλά αιμοπετάλια.

Ο Long COVID, όπως η ίδια προειδοποιεί, μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, «επηρεάζοντας ουσιαστικά οποιοδήποτε σύστημα οργάνων».

arrosto-paidi-1.jpg

Πώς μοιάζει η μακρά Covid στα παιδιά;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μακρά COVID - τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες - είναι όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα που διαρκούν εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια μετά τη μόλυνση από τον κορονοϊό. Μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα που είχαν κατά τη διάρκεια που νοσούσαν και παραμένουν ή νέα συμπτώματα που δεν είχαν πριν—και αυτά τα συμπτώματα μπορεί ακόμη να έρχονται και να φεύγουν.

Μερικές φορές, η μακροχρόνια COVID-19 μπορεί να συμβεί σε άτομα που είχαν μια ήπια λοίμωξη COVID-19 ή δεν ήξεραν καν ότι είχαν κορονοϊό.

Σύμφωνα με το RECOVER, υπάρχουν περισσότερα από 40 συμπτώματα Long COVID σε παιδιά και εφήβους. Τα παιδιά που έχουν μακρά COVID-19 μπορούν να έχουν οποιοδήποτε μείγμα από αυτά.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, της δύσπνοια, αλλαγή της αίσθησης της όσφρησης ή της γεύσης, του καρδιακού παλμού και της «ομίχλης εγκεφάλου», δηλαδή σύγχυσης, λήθης και έλλειψης συγκέντρωσης και πνευματικής διαύγειας. Επίσης μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα βάδισης, όπως δυσκολία στο να ανέβουν ή να κατέβουν σκαλιά.

Η Dr. Gross επίσης αναφέρει ότι ο αντίκτυπος της μακράς COVID στην ψυχική υγεία των παιδιών είναι επίσης καλά τεκμηριωμένος και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, αίσθημα λύπης, άγχους, θυμού ή στρες.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αποτρέψουν την μακρά Covid

Για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν Long Covid η πολλή ξεκούραση μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία αποκατάστασης και να αποτρέψει την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Οι γιατροί λένε:

  • Μην αφήνετε το παιδί σας να έχει έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως το γρήγορο τρέξιμο.
  • Το παιδί θα πρέπει να ξεκουράζει το μυαλό του.
  • Θα πρέπει να αποφεύγει ο,τιδήποτε του προκαλεί άγχος.

Οι ειδικοί λένε ότι εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας έχει παρατεταμένα ή νέα συμπτώματα μετά από λοίμωξη από κορονοϊό, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved