Άφθες στα παιδιά: Πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται

Τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει άφθες.

Άφθες στα παιδιά: Πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται

Η ακριβής αιτία εμφάνισης των αφθών είναι άγνωστη. 

Bigstock

Οι άφθες ή άφτρες είναι πληγές στο στόμα σε σχήμα οβάλ, λευκοκίτρινη επιφάνεια και ερυθρή περιφέρεια.

Πρόκειται για τις πιο συχνές παθήσεις του στόματος.

Σύμφωνα με την στοματολόγο Σμαράγδα Διαμαντή όσο πιο μικρή είναι η άφθα τόσο μεγαλύτερος είναι και ο πόνος που προκαλεί.

Γιατί βγαίνουν οι άφθες

Πολλές φορές οι άφθες μπορούν να δημιουργηθούν από το στρες ή και την κληρονομικότητα, ενώ τονίζεται πως είναι ένα πολυπαραγοντικό νόσημα με γενετικό υπόβαθρο.

«Οποιαδήποτε πληγή μέσα στο στόμα, η οποία μετά από ένα διάστημα 15 ημερών δεν υποχωρεί δεν είναι άφθα και μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό, όπως μία κακοήθεια», υπογράμμισε η κυρία Διαμαντή μιλώντας στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας».

afthes-sto-stoma-tou-morou2.jpg

Γιατί βγαίνουν οι άφθες;

Άφθες: είδη

Οι άφθες όπως διαβάζουμε στο onmed.gr χωρίζονται σε τρεις μορφές (μικρές, μεγάλες και ερπητόμορφα έλκη). Η διάκριση από τον στοματολόγο είναι αναγκαία για να μην υπάρξει σύγχυση με άλλες παθήσεις με ανάλογη εικόνα. Οι μικρότερου μεγέθους άφθες υποχωρούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τις μεγαλύτερες (>1 εκ.), οι οποίες συνήθως επιμένουν περισσότερο καιρό, περίπου 1-2 μήνες.

Πώς αντιμετωπίζονται οι άφθες;

Εάν το παιδί ή εσείς εμφανίσετε άφθες τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο καλό είναι να κάνετε γενικές εξετάσεις αίματος για να δείτε εάν έχετε έλλειψη σε σίδηρο, φυλλικό οξύ, B12 ή και σε άλλα ιχνοστοιχεία.

Στην αντιμετώπιση της άφθας πολλές φορές βοηθούν το αλατόνερο, το μέλι και το λεμόνι, ενώ μπορεί να γίνει χρήση φαρμάκων με αντιφλεγμονώδη δράση ή που επιτυχανύνουν την επούλωση των τραυμάτων, καθώς και το laser.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όλα όσα είπε στο «Όλα για τη Ζωή μας» η στοματολόγος Σμαράγδα Διαμαντή για τις άφθες:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved