Μελανιές στο σώμα του παιδιού: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Πώς προκαλούνται οι μελανιές;
  • Μελανιές στο σώμα του νεογέννητου
  • Μελανιές στο σώμα μεγαλύτερων παιδιών
  • Αντιμετώπιση
Μελανιές στο σώμα του παιδιού: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα παιδιά παίζουν, τρέχουν και κάποια μικροχτυπήματα ενδέχεται να προκαλέσουν μελανιές σε κάποιο σημείο του σώματός τους.

Πώς προκαλούνται οι μελανιές;

Οι μελανιές προκαλούνται όταν τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα έχουν υποστεί κάποια βλάβη λόγω κάποιου τραυματισμού. Το αίμα παγιδεύεται στο δέρμα και αυτό ακριβώς είναι το μωβ (σκούρο ή ανοιχτό ανάλογο τον βαθμό του τραυματισμού) σημάδι που βλέπουμε εμείς. Σταδιακά η μελανιά υποχωρεί και αποκτά ένα πιο κιτρινωπό χρώμα.

Οι μελανιές είναι συνήθως πιο εμφανείς στα μωρά και στα παιδιά μικρότερης ηλικίας γιατί το δέρμα τους είναι πιο λεπτό.

Μελανιές στο σώμα του νεογέννητου

Εάν παρατηρήσετε μελανιές στο σώμα του νεογέννητου τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, μην ανησυχήσετε. Πιθανά τις απέκτησα κατά τη διαδικασία του τοκετού και θα υποχωρήσουν από μόνες τους σε διάστημα μερικών ημερών.

Μελανιές στο σώμα μεγαλύτερων παιδιών

Τα μωρά μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά εμφανίζουν συχνά μελανιές. Σε κάποια έτσι και αλλιώς υπάρχει η προδιάθεση να μελανιάζουν πιο εύκολα, ωστόσο το παιχνίδι, και οι σωματικές δραστηριότητες αυξάνουν τις πιθανότητες το παιδί να τραυματιστεί κάπου ακόμα και αν δεν το καταλάβει.

melania soma paidiou 2

Αντιμετώπιση

Οι περισσότερες μελανιές δεν πονάνε σε υπερβολικό βαθμό και εξαφανίζονται μόνες τους σε διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων. Εφόσον στο σημείο της μελανιά δεν υπάρχει κάποια πληγή, δεν υπάρχει λόγος να το καλύψετε ή να χρησιμοποιήσετε κάποια αντισηπτική ουσία.

Εάν ωστόσο παρατηρήσετε ότι στην περιοχή υπάρχει και κάποιο ελαφρύ οίδημα, μπορείτε βάλετε τοπικά λίγο πάγο για δεκαπέντε περίπου λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα για το πρώτο 48ωρο μετά τον τραυματισμό.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό

Εάν το παιδί νιώθει έντονο πόνο στο συγκεκριμένο σημείο, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Το ίδιο ισχύει και εάν η μελανιά δεν υποχωρήσει εντός 14 ημερών ή εάν το παιδί εμφανίσει μελανιά πίσω από το αυτί ή σε άλλο σημείο του κεφαλιού μετά από πτώση ή δυνατό χτύπημα.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved