Καταδίκη της Ελλάδας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για φυλετικές διακρίσεις εις βάρος παιδιών Ρομά στην Καρδίτσα!

Είκοσι τρεις γονείς Ρομά προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό των παιδιών τους από τα δημοτικά σχολεία στις Σοφάδες Καρδίτσας και την υποχρεωτική εκπαίδευσή τους σε σχολεία μόνον για παιδιά Ρομά.

Καταδίκη της Ελλάδας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για φυλετικές διακρίσεις εις βάρος παιδιών Ρομά στην Καρδίτσα!

Οι γονείς αυτοί δικαιώθηκαν καθώς το Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση και των διατάξεων της Σύμβασης που απαγορεύουν τις διακρίσεις και υποχρέωσε τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα να καταβάλλουν από 1.000 ευρώ στον κάθε αιτούντα, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και να πληρώσουν και 2.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 23 αυτές οικογένειες εκπροσωπήθηκαν από το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι. Με την απόφαση αυτή, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας επικρίθηκε για τη στάση του απέναντι σε αυτά τα παιδιά, διότι όπως αναφέρει δεν έκανε τίποτα για να άρει τον κοινωνικό αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από τα εκπαιδευτήρια της Καρδίτσας, παρόλο που είχε ενημερωθεί επισήμως, μέσω δύο επιστολών και σχετικής έκθεσης, για τις εθνοτικές διακρίσεις που γίνονταν εις βάρος αυτών των παιδιών. Προσθέτει δε πως δεν ήταν αρκετά τα μέτρα που ελήφθησαν από τις Ελληνικές Αρχές για να δοθεί τέλος στην πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των παιδιών Ρομά από τα υπόλοιπα, επικαλούμενη ως απόφαση σχετική δήλωση της επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved