Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέλφια;

Πριν το μωρό σας συμπληρώσει το δεύτερο (άντε τρίτο) χρόνο της ζωής του, γνωστοί και φίλοι θ΄αρχίσουν να σας ρωτάνε επίμονα πότε σκοπεύετε να καλωσορίσετε την επανεμφάνιση του ...πελαργού.

Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέλφια;

Και τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι τα εξής:

  • Πότε είναι η πιο κατάλληλη χρονική περίοδος για ν' αποκτήσετε δεύτερο παιδί;
  • Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών;

Αυτή που εσείς και ο σύζυγός σας αισθάνεστε ως κατάλληλη και ιδανική, είναι η σωστή απάντηση, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Μάλιστα τονίζουν ότι ιδανική διαφορά ανάμεσα στα αδέλφια δεν υπάρχει. Είτε έχουν 1 είτε 5 χρόνια διαφορά, όταν γεννηθεί το μωράκι, το πρωτότοκο παιδί θα δυσαρεστηθεί και θα αντιδράσει. Με την πάροδο του χρόνου θα το αποδεχτεί και θα είναι χαρούμενο που θα έχει αδελφάκι.

Βέβαια αν το ένα παιδί από το άλλο, έχουν μικρή διαφορά ηλικίας, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά: Θα ξεμπερδέψετε μία κι έξω από πάνες, μπιμπερό, ξενύχτια κι όλα τ’αλλα τα προβλήματα που συνοδεύουν τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Το παιδί πολύ γρήγορα θα ξεχάσει ότι υπήρξε το μοναδικό παιδί στην οικογένεια με όλα τα προνόμια που είχε. Επίσης, τα παιδιά θα μεγαλώσουν μαζί, θα παίζουν μαζί, θα έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου

Πριν πάρετε όμως αυτή την απόφαση, πρέπει να σκεφθείτε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε, τα έξοδα που προϋποθέτουν τα δύο παιδιά και κυρίως τις αντοχές σας.

Από ιατρικής πλευράς, και ειδικότερα στο διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει από τη μία εγκυμοσύνη στην άλλη, ο γυναικολόγος του Μothersblog κ. Μενέλαος Λυγνός είναι σαφής: «Ως διάστημα μεταξύ διαδοχικών κυήσεων ορίζουμε το χρόνο, που μεσολαβεί μεταξύ ενός τοκετού και της τελευταίας εμμήνου ρύσεως, η οποία και καθορίζει την αρχή της επόμενης κύησης.Τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα εκτενή. Φαίνεται όμως, πως, αν μεταξύ διαδοχικών κυήσεων μεσολαβήσουν λιγότεροι από 12 μήνες, κατά την κύηση, που έπεται, οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιων επιπλοκών παρουσιάζουν αύξηση.Έτσι, αν το διάστημα μεταξύ δύο κυήσεων είναι βραχύτερο των 12 μηνών, τότε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που έπεται, είναι πιο πιθανό να παρουσιαστεί αποκόλληση του πλακούντα.»

Επιπροσθέτως, το βραχύ διάστημα μεταξύ των κυήσεων φαίνεται, πως συνδέεται και με την παρουσία επιπωματικού πλακούντα, ιδιαίτερα αν η γυναίκα είχε χρειαστεί να υποβληθεί σε καισαρική τομή στην εγκυμοσύνη, που προηγήθηκε. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να κάνουμε στη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή. Η διαδικασία αυτή θεωρείται σε γενικές γραμμές μια ασφαλής διαδικασία.

Εντούτοις, έχει παρατηρηθεί πως, αν το διάστημα μεταξύ της καισαρικής τομής και της επόμενης εγκυμοσύνης είναι βραχύτερο των 18 μηνών, αυξάνονται κατά τι οι πιθανότητες ρήξης της μήτρας κατά το φυσιολογικό τοκετό. Οι απόψεις των περισσότερων ερευνητών κατατείνουν στο ότι διάστημα μεταξύ διαδοχικών κυήσεων μικρότερο των 18 μηνών συνδέεται με αύξηση των πιθανοτήτων αφενός για πρόωρο τοκετό, αφετέρου για γέννηση λιποβαρούς νεογνού στην εγκυμοσύνη, που έπεται.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved