Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει χοληστερίνη;

Όσο κι αν σας ακούγεται περίεργο ακόμη και τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν υψηλές τιμές στη χοληστερίνη. Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται πώς μπορούν να καταλάβουν ότι το παιδί έχει ανεβασμένη χοληστερίνη αλλά και αν υπάρχει περίπτωση να είναι απλά κληρονομική.

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει χοληστερίνη;

Όπως αναφέρει το dromostherapeia δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι να εμφανιστούν επιπλοκές, που στην παιδική ηλικία είναι σπάνιες. Ωστόσο, η στεφανιαία νόσος και η αθηρωμάτωση μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται από την παιδική ή εφηβική ηλικία. Έτσι, τα επίπεδα της ολικής αλλά και της καλής και κακής χοληστερίνης στο αίμα είναι ανάλογα με την έκταση των πρώιμων αθηρωματικών πλακών σε παιδιά και εφήβους.

Η αυξημένη χοληστερίνη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Κατ' αρχάς στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά ζωικά λιπαρά και κορεσμένα λίπη. Σημαντικός παράγοντας είναι και η κληρονομική διαταραχή, στην οποία ο μεταβολισμός της χοληστερίνης δεν είναι φυσιολογικός. Άλλωστε, τα παιδιά που εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα στο πλάσμα συνήθως προέρχονται από οικογένειες με αντίστοιχο ιστορικό.Αυτό αποδίδεται τόσο σε γενετικούς παράγοντες, όσο και στο γεγονός ότι το διατροφικό περιβάλλον είναι κοινό για όλη την οικογένεια.

Τέλος, ρόλο παίζουν και νόσοι που αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός ή νοσήματα των νεφρών και του ήπατος. Σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα παίζει η διατροφή αφού είναι πολύ σημαντικός, όπως και για την πρόληψη της εμφάνισης της στα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό, αλλά και σε εκείνα που δεν έχουν «ενδείξεις», όπως παχυσαρκία ή κληρονομικότητα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved