«Το παιδί μου δεν ακούει κανέναν! Τι έχω κάνει λάθος;»

Ένα θέμα που συνήθως απασχολεί τους γονείς είναι η προκλητικότητα των παιδιών τους. Eνώ τους απαγορεύουν να κάνουν κάτι, αυτά, επίτηδες, τους αγνοούν.

«Το παιδί μου δεν ακούει κανέναν! Τι έχω κάνει λάθος;»

Συχνά μάλιστα φαίνεται σαν να περιμένουν την αντίδρασή τους. Tελικά, φαίνεται σαν να τους εκβιάζουν.Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αυτή η συμπεριφορά του παιδιού είναι ένας τρόπος να δει μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Πόσο περιθώριο έχει για τέτοιες συμπεριφορές και τι θα γίνει εάν παραβιάσει έναν κανόνα του μπαμπά ή της μαμάς;

Ο βασικότερος λόγος για την προκλητική συμπεριφορά του παιδιού μας είναι ότι θέλει να τραβήξει την προσοχή μας. Ίσως ήρθε ένα καινούριο αδερφάκι στην οικογένεια, ίσως ο μπαμπάς και η μαμά είναι τόσο απασχολημένοι με τις δουλειές τους που δεν του δίνουν την απαιτούμενη σημασία και δεν περνούν ποιοτικό χρόνο με το παιδί τους. Έτσι το παιδί θα τραβήξει την προσοχή έστω με αυτή την αρνητική συμπεριφορά για να κερδίσει λίγο χρόνο μαζί τους.

Εσείς ως γονείς ίσως έχετε πια αγανακτήσει και θεωρείτε ότι «το κάνει επίτηδες» για να σας θυμώσει και ότι με αυτό τον τρόπο σας απομακρύνει, αλλά ο στόχος του παιδιού είναι ο ακριβός αντίθετος. Θέλει να σας κινήσει το ενδιαφέρον, να το προσέξετε, να του δώσετε σημασία. Το κάνει επίτηδες αλλά σε καμία περίπτωση με κακή πρόθεση!

Πώς να το αντιμετωπίσω;
Αρχικά αναλογιστείτε εάν αφιερώνετε αρκετό χρόνο στο παιδί σας. Του δίνετε την απαιτούμενη σημασία; Το επαινείτε όσο χρειάζεται για ένα παιδί; Κάνετε πράγματα μαζί του;
Έπειτα, σταματήστε να δίνετε σημασία στην προκλητική συμπεριφορά του και ξεκινήστε να επιβραβεύετε την θετική του συμπεριφορά. Έτσι το παιδί θα καταλάβει ότι αυτή η συμπεριφορά σας τραβάει την προσοχή και θα απορρίψει σιγά σιγά τα αρνητικά ξεσπάσματα.

Φυσικά, αυτό χρειάζεται να γίνεται σε σταθερή βάση, γιατί τα παιδιά είναι καχύποπτα και σας δοκιμάζουν. Αν, λοιπόν, εσείς, με τις πρώτες προκλήσεις, αρχίσετε πάλι να συμπεριφέρεστε με το γνώριμο σ’ εκείνα τρόπο, δηλαδή με παρατηρήσεις, τότε η προσπάθειά σας να τροποποιήσετε τη στάση σας θα έχει αποτύχει. Το παιδί επιβεβαιώθηκε ότι δεν αλλάζετε και γίνεται πιο προκλητικό. Eίναι, λοιπόν, απαραίτητο να είστε αποφασισμένοι και σταθεροί.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Τηλ. 6975797833

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved