Δεν σας ακούει το παιδί σας; Αλλάξτε τακτική

Έχετε πρόβλημα με το μικρό σας; Δεν ακούει τι του λέτε και δεν ακολουθεί τις οδηγίες σας; Πάρτε το αλλιώς και μιλήστε του διαφορετικά. «Δουλέψτε» την επικοινωνία μαζί του, και θα καταφέρετε να έχετε ένα υπάκουο αγγελούδι.

Δεν σας ακούει το παιδί σας; Αλλάξτε τακτική

Τα νήπια είναι κακοί ακροατές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτό γιατί, δεν είναι αναπτυξιακά έτοιμα να αναλύσουν όλα αυτά που τους λέμε. Για αυτό και είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά και ξανά και... ξανά μάνα αυτό που θέλουμε να κάνουν.

Πώς όμως, ένας γονιός μπορεί να καταφέρει το νηπιάκι του να ακούσει και να καταλάβει τις λέξεις που βγάζετε από το στόμα σας; Ορίστε 7 εύκολοι τρόποι, που μπορεί κανείς να εφαρμόσει.

Δραστηριοποιηθείτε

Βοηθήστε το μικρό σας να καταλάβει ότι είστε ένα σοβαρό άτομο, που θα το πλησιάσει και θα του μιλήσει σοβαρά. Αυτά σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να του λέτε ότι θέλετε από το σαλόνι ή την κουζίνα. Αν ήταν σημαντικό θα πηγαίνατε κοντά του να μιλήσετε, οπότε λαμβάνουν το λάθος νόημα. Πλησιάστε το και ζητήστε του από κοντά αυτό που θέλετε, κατεβαίνοντας μάλιστα στο ύψος του. Έτσι θα σας δώσουν περισσότερη προσοχή. Αυτό επίσης δείχνει ότι αυτό που του ζητάτε είναι κάτι σημαντικό και ότι προσπαθείτε να γίνετε κατανοητή/ος.

Μη φωνάζετε

Το πρόβλημα με τα παιδιά σας, είναι ότι αν φωνάζετε τους διδάσκετε το χειρότερο μάθημα επικοινωνίας. Όσο φωνάζετε, τόσο θα συνεχίσουν να μην σας δίνουν σημασία. Αυτό είναι εφιάλτης σωστά; Να φωνάζετε και να κάνουν ότι δεν σας ακούνε. Τι μπορείτε να κάνετε; Απλά να μη φωνάζετε. Για την ακρίβεια, πλησιάστε τα αθόρυβα και μιλήστε τους ήρεμα και πολύ σοβαρά. Αυτό επίσης πιάνει, όταν βρίσκονται στα πατώματα και χτυπιούνται. Απλά μείνετε ήρεμη/ος και μιλήστε σιγά. Θα δείτε ότι κάποια στιγμή θα ηρεμήσουν, μιας και δεν θα έχουν καταφέρει να σας βγάλουν από τα ρούχα σας.

Εξηγήστε το απλά

Το νηπιάκι σας, μόλις έχει ανακαλύψει ότι έχει εναλλακτικές. Έτσι, όσο περισσότερο μιλάτε, τόσο λιγότερο ακούνε. Μάλιστα, αρχίζουν να χρησιμοποιούν και τις εκφράσεις, «όχι» και «ποτέ».
Έτσι αντί να του λέτε «Σταμάτα να τρέχεις στην κουζίνα με ζάλισες», μπορείτε να πείτε, «Μπορείς να μην τρέχεις σε παρακαλώ;».

Δώστε εναλλακτικές

Πολλά ζητάτε από το μικρό σας και λίγα κάνει. Αν για παράδειγμα θέλετε να βγείτε από το σπίτι και δεν έχει διαλέξει ακόμη ρούχα, δώστε του εναλλακτικές. Βγάλτε 2-3 σετάκια και ζητήστε του να διαλέξει ένα από αυτά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο φαγητό, πριν μαγειρέψετε τον αρακά που σίγουρα δεν θα φάει δώστε του εναλλακτικές. Προτείνετε δύο φαγητά που ξέρετε ότι θα φάει σίγουρα, ας είναι και ο αρακάς μέσα σε αυτές και ένα που θα κάνει «μπλιαχ» με το που θα το ακούσει. Στο τέλος ο αρακάς, δεν θα είναι και τόσο χάλια τελικά.

Να είστε καλός ακροατής

Ένας καλός τρόπος για να κάνετε το παιδί σας να σας ακούσει, είναι να του διδάξετε να ακούει. Για αυτό λοιπόν δώστε εσείς η/ο ίδια/ος το καλό παράδειγμα και γίνετε καλός ακροατής. Ακούστε το όταν εχει να σας πει κάτι. Δώστε προσοχή. Αφήστε τα να σας πουν αυτό που θέλουν και ακούστε τις ιδέες τους.

Σύντομα, θα διαπιστώσετε ότι κατά ένα περίεργο τρόπο το παιδί σας, θα γίνει ένας καλός ακροατής, που θα είναι σε θέση να σας ακούει ό,τι και αν του λέτε... και ακόμη καλύτερα; Να, κάνει ό,τι του λέτε, χωρίς να πέφτει στα πατώματα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved