«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, θα χαιρόμουν πολύ αν μπορούσες να...»-Τι ζητάνε τα παιδιά στα γράμματά τους

Χριστουγεννιάτικα γράμματα δεκάδων χιλιάδων παιδιών με επιθυμίες, ανησυχίες και προβληματισμούς φτάνουν τα τελευταία 40 χρόνια στο γραφείο του Καρλχάιντς Ντύνκλερ που απαντά εκ μέρους του... Άγιου Βασίλη.

«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, θα χαιρόμουν πολύ αν μπορούσες να...»-Τι ζητάνε τα παιδιά στα γράμματά τους

Ο Καρλχάιντς Ντύνκλερ θα μπορούσε, αν μη τι άλλο, να υποκαταστήσει επαρκώς τον Άγιο Βασίλη. Ο πρώην ταχυδρομικός υπάλληλος διαβάζει και απαντά τα τελευταία 40 χρόνια με πολλή υπομονή και ευαισθησία τα χριστουγεννιάτικα γράμματα δεκάδων χιλιάδων παιδιών και γονέων. Σύμφωνα με την Deutsche Welle το επίσημο χριστουγεννιάτικο παράρτημα των Γερμανικών Ταχυδρομείων είναι ένας χώρος με εορταστική διακόσμηση σε μια γκρίζα έκταση που φιλοξενεί επιχειρήσεις, κοντά στο Χίλντεσχαϊμ της Κάτω Σαξονίας. Εκεί ο Καρλχάιντς Ντύνκλερ και οι τέσσερις γυναίκες βοηθοί του διαβάζουν, ταξινομούν και απαντούν στην παιδική αλληλογραφία. «Πολλά παιδιά εύχονται να δουν χιόνι φέτος», λέει.

Κάθε χρόνο καταφθάνουν περί τις 55.000 γράμματα, που απευθύνονται κυρίως στον Άγιο Βασίλη και ενίοτε στο Θείο Βρέφος. Η χριστουγεννιάτικη αυτή υπηρεσία των Γερμανικών Ταχυδρομείων «γεννήθηκε» στις αρχές της δεκαετία του 1960, επειδή κανείς δεν ήξερε τι να κάνει με τα γράμματα που έστελναν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη. Στο μεταξύ υπάρχουν στη Γερμανία επτά τέτοια παραρτήματα. Πάντως, παρά το πέρασμα των χρόνων, οι επιθυμίες των παιδιών δεν έχουν αλλάξει πολύ, παρατηρεί ο Καρλχάιντς Ντύνκλερ.

Επιθυμίες, προβληματισμοί και απορίες

Ο Καρλχάιντς Ντύνκλερ και η ομάδα του απαντούν από το Χίλντεσχαϊμ της Κάτω Σαξονίας σε δεκάδες χιλιάδες χριστουγεννιάτικα παιδικά γράμματα κάθε χρόνο. «Αγαπητέ Άγιε Βασίλη», γράφει ο μικρός Ζίμον. «Θα χαιρόμουν πολύ αν μπορούσες να πραγματοποιήσεις μία από τις επιθυμίες που σου έχω γράψει. Αν σκέφτεσαι να μου πάρεις το ποδήλατο, θα χαιρόμουν πολύ αν είχε ένα καλάθι για να κουβαλάω τα πράγματά μου», προσθέτει το μικρό αγόρι. Ο οκτάχρονος Σάμουελ χρειάζεται επειγόντως ένα αστυνομικό τμήμα playmobil και ο συνομήλικός του Ντάνιελ έναν spider man. Ο Καρλχάιντς Ντύνκλερ παρακολουθεί πλέον πολλά παιδικά προγράμματα στην τηλεόραση για να έχει μια εικόνα για τα παιχνίδια που ζητούν τα παιδιά.

Πολλά από αυτά δεν εκφράζουν μόνο τις χριστουγεννιάτικες επιθυμίες τους, αλλά και πράγματα που τα προβληματίζουν. «Μου γράφουν για τον παππού τους που πέθανε ή για τους γονείς τους που μαλώνουν», λέει ο Καρλχάιντς Ντύνκλερ. Άλλες φορές παραδέχονται ότι έχουν κάνει λάθη. «Φέτος δεν ήμουν καλή. Είπα ψέματα στη μαμά μου και στον μπαμπά μου, και ξέρω ότι μόνο τα φρόνιμα παιδιά παίρνουν χριστουγεννιάτικα δώρα», γράφει η εντεκάχρονη Σάρα.

Ο Καρλχάιντς Ντύνκλερ βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος και με διερευνητικές ερωτήσεις: «Άκουσα μια φορά ότι είσαι εφεύρεση της Κόκα Κόλα για διαφημιστικούς σκοπούς. Αν υπάρχεις στ' αλήθεια, είσαι καλός φίλος του Χριστού;», ρωτάει ένα παιδάκι.

Όπως λέει ο Καρλχάιντς Ντύνκλερ, στα περισσότερα γράμματα αρκεί μια συνηθισμένη απάντηση. Ωστόσο, υπάρχουν και δύσκολες περιπτώσεις, όπου παιδιά γράφουν για προβλήματα, ανησυχίες και σοβαρές ασθένειες. Τότε ο Άγιος Βασίλης του Χίλντεσχαϊμ στρέφεται σε εξειδικευμένους παιδαγωγούς, οι οποίοι τον συμβουλεύουν πώς να χειριστεί τη σύνθετη κατάσταση με τον πιο αποτελεσματικό και ενθαρρυντικό για τα παιδιά τρόπο. Όπως λέει, «για τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται απλά μεγάλη ευαισθησία και διαίσθηση».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved