Απασχολείστε δημιουργικά τα παιδιά στις διακοπές

Δεν είναι τυχαίο που οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συνυφασμένες με την ξενοιασιά και την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας. Ο χρόνος των διακοπών δεν είναι, όμως, μόνο ευκαιρία για ξεκούραση, είναι και οι μοναδικές στιγμές που μαθαίνουμε στο παιδί όσα περισσότερα μπορούμε και το καμαρώνουμε να μεγαλώνει.

Απασχολείστε δημιουργικά τα παιδιά στις διακοπές

Γράφει η κα. Κωνσταντίνα Γκόλτσιου, Παιδίατρος - Αναπτυξιολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Τμήματος Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης:

Στην πρώτη βρεφική ηλικία, οι βόλτες με το μάρσιππο δίπλα στη θάλασσα ή με το καρότσι στην εξοχή του δίνουν την ευκαιρία να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του.

Για τα μεγαλύτερα βρέφη μέχρι την ηλικία του ενός έτους, μπορείτε να φτιάξετε ασφαλείς «παιδότοπους» μέσα, αλλά και έξω από το σπίτι, όπως π.χ. στην άμμο ή να γεμίσετε ένα κουβαδάκι με αντικείμενα διαφορετικών υλικών για να το εξερευνήσει, πάντα με επίβλεψη.

Ενός έτους έως 15 μηνών: Μην ξαφνιαστείτε αν το μωρό σας δε θέλει να περπατήσει ξυπόλητο στην άμμο και μην το πιέσετε. Μερικά παιδιά θέλουν το χρόνο τους στις καινούργιες αισθήσεις.

Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, μπορεί να περνά πολλή ώρα έξω παίζοντας με το νερό και τα κουβαδάκια και τα φτυάρια του, αλλά και με παιχνίδια που σπρώχνει, τραβά, τσουλά, πηδά από πάνω τους ή τα καβαλικεύει.

2 έως 3 ετών: Η παιδική χαρά με την κούνια, το μονόζυγο και την τραμπάλα γίνεται πλέον συχνός τόπος επίσκεψης.

3 έως 4 ετών: Καλό είναι σε αυτή την ηλικία να δίνονται κάποια απλά μαθήματα κολύμβησης στο παιδί από προπονητή για μικρά παιδιά.

4 έως 5 ετών: Κατασκευάστε κολιέ ή βραχιόλια από κοχύλια και χάντρες, κάντε κολάζ με πετρούλες που το ίδιο το παιδί διαλέγει από την παραλία. Μάθετέ το να ρίχνει βότσαλα μέσα στο νερό με επιδεξιότητα. Κατασκευάστε ένα υπαίθριο θεατράκι και παίξτε με δαχτυλοκουκλάκια μια ιστορία. Καθημερινά παιχνίδια, όπως το πατίνι ή το ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες, είναι πλέον μια προσωπική κατάκτηση του παιδιού!

Στην πρώτη σχολική ηλικία, το παιδί πλέον μπορεί να ταξιδέψει περισσότερη ώρα με το αυτοκίνητο και έτσι ίσως αποφασίσετε να επισκεφθείτε καινούριους προορισμούς. Απασχολήστε το με ομαδικά παιχνίδια λέξεων, μνήμης και παρατηρητικότητας, π.χ. «κερδίζει όποιος δει έξω από το παράθυρο τα περισσότερα μπλε αυτοκίνητα». Το καλοκαίρι αυτό ίσως είναι και το πρώτο που το παιδί σας θα βγάλει τις βοηθητικές ρόδες από το ποδήλατο, δώστε του ευκαιρίες για εξάσκηση και μην ξεχνάτε ποτέ το κράνος!

Στην ηλικία των 8 ετών, πολλά παιδιά ζητούν από τους γονείς να πάνε σε κατασκήνωση. Εμπιστευθείτε το αφού πρώτα το έχετε βοηθήσει να είναι υπεύθυνο και να σας εμπιστεύεται για να μπορεί να συζητήσει μαζί σας οτιδήποτε το απασχολεί, είτε δυσάρεστο είτε ευχάριστο.

Η θάλασσα είναι αγαπημένος προορισμός των παιδιών όλων των ηλικιών και το θαλάσσιο στοιχείο προσφέρεται απλόχερα στη χώρα μας. Είναι σημαντικό, όμως, οι γονείς να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες και να τηρούν αυστηρά τους κανόνες ηλιοπροστασίας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved