Πέντε βιβλία που αξίζει να αγοράσετε στα παιδιά σας

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα, 23 Απριλίου 1616, από τη ζωή, τους Μιγκέλ ντε Θερβάντες και Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Πέντε βιβλία που αξίζει να αγοράσετε στα παιδιά σας

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 400 χρόνων από τον θάνατο των σπουδαίων συγγραφέων, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ–Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιερώνει και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου και διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων.

Με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω», οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό να «παρακινήσουν» το κοινό να επισκεφτεί τα βιβλιοπωλεία αλλά και τις εκθέσεις βιβλίων που διοργανώνονται και να ανακαλύψουν τη μαγεία της ανάγνωσης.

Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή ημέρα πάρτε τα παιδιά σας και μαζί με τις πασχαλινές αγορές, αγοράστε και ένα παιδικό βιβλίο. Οι επιλογές είναι αναρίθμητες. Αν δεν ξέρετε ποιο βιβλίο να αγοράσετε στο παιδί σας, ζητήστε τη βοήθεια των εργαζομένων στα βιβλιοπωλεία, λέγοντας την ηλικία του παιδιού και τα ενδιαφέροντά του. Εμείς σας προτείνουμε πέντε βιβλία που πρέπει να υπάρχουν στην παιδική βιβλιοθήκη. Ο αριθμός είναι ενδεικτικός καθώς υπάρχουν πολλά και αξιόλογα παιδικά βιβλία . Η επιλογή άλλωστε είναι δική σας.

« Ο μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ, εκδόσεις Πατάκη

9789606000904 200 0157250

Η ιστορία του μικρού πρίγκιπα είναι ένα μαγικό παραμύθι γραμμένο για μικρούς και μεγάλους. Παραμένει διαχρονικό καθώς για περισσότερο από πενήντα χρόνια συγκινεί με την ευαισθησία του και την τρυφερότητά του, γενιές και γενιές.
Ένας πιλότος, που, κουρασμένος από τη σχέση του με τους ανθρώπους, ζει αποτραβηγμένος από αυτούς, σε μια από τις πτήσεις του αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο της Σαχάρας, γιατί το αεροπλάνο του παθαίνει βλάβη. Βρίσκεται στη μέση του πουθενά, με προμήθειες νερού ίσα ίσα για οχτώ μέρες. Εκεί συναντάει το μικρό πρίγκιπα, ένα χρυσαφένιο παιδί, φερμένο από έναν άγνωστο πλανήτη μεγάλο όσο ένα σπίτι. Ο μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει εδώ κι ένα χρόνο, επισκέπτεται καινούριους πλανήτες, θέλει να δει και να μάθει. Είναι όμορφος κι ευαίσθητος, αμείλικτος και διάφανος, περίεργος κι απρόβλεπτος όπως μονάχα τα παιδιά μπορούν να είναι. Ο πιλότος, την ώρα που αγωνίζεται να επισκευάσει το χαλασμένο αεροπλάνο του κι ανησυχεί για την επιβίωσή του, αναγκάζεται ν' αντιμετωπίσει ένα παραμυθένιο πλάσμα, που είναι ερωτευμένο μ' ένα τριαντάφυλλο, που παρηγορεί τη μοναξιά του με ηλιοβασιλέματα, που έχει όλα κι όλα τρία μικροσκοπικά ηφαίστεια και λαχταράει ν' αποκτήσει ένα αρνάκι ¬έστω κι αν αυτό είναι σε ζωγραφιά και δε φαίνεται, γιατί είναι κλεισμένο σ' ένα κασόνι.

Αποφθέγματα από το βιβλίο :

"Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από μόνοι τους, και είναι κουραστικό για τα παιδιά να προσπαθούν πάντα και συνέχεια να τους εξηγούν τα πράγματα".

"Μου αρέσουν πολύ τα ηλιοβασιλέματα. Έλα, πάμε να δούμε ένα ηλιοβασίλεμα τώρα".

"Αυτό είναι το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό. Μόνο με την καρδιά μπορεί κάποιος να δει σωστά - αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά δεν μπορούν να τα δουν τα μάτια".

"Είσαι υπεύθυνος, για πάντα, για αυτό που ημέρεψες".

"Μόνο τα παιδιά ξέρουν τι ψάχνουν να βρουν"

"Το καπλάνι της βιτρίνας” της Αλκης Ζέη, εκδόσεις Μεταίχμιο

9789605011499 200 0605496

Η Άλκη Ζέη αποτελεί πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, καθώς το σύνολο του έργου της είναι μεταφρασμένο και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Το Καπλάνι της βιτρίνας, το πρώτο της μυθιστόρημα, υπήρξε έργο-σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό.

ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ; είναι η συνθηματική ερώτηση που ανταλλάσσουν μεταξύ τους η Μέλια και η Μυρτώ λίγο πριν κοιμηθούν.
Δυο μικρές αδερφές που ζουν σ' ένα νησί του Αιγαίου το 1936 ακούνε τον παππού τους να τους μιλάει ώρες ατέλειωτες για τους "αρχαίους" του, ανυπομονούν να ανταμώσουν με τους φίλους και τις φίλες τους από τα τσαρδάκια σαν έρχεται το καλοκαίρι, μα πάνω απ' όλα τρελαίνονται με τις μαγικές ιστορίες του καπλανιού που τους διηγείται ο ξάδερφός τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα.

Το καπλάνι -όπως το λένε στο νησί-, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του.
Τι συμβαίνει μια ζεστή μέρα του Αυγούστου που αναστατώνει τη ζωή των κοριτσιών και των δικών τους;
Ποιος θέλει να βλάψει το καπλάνι;

"Ο μυστικός κήπος" της Φ. Χ. Μπαρνέτ, εκδόσεις Παπαδόπουλος

9789604120154 200 0106904

Αυτή είναι η ιστορία της Μαίρης Λένοξ, ενός αντιπαθητικού κοριτσιού, που γεννήθηκε στις Ινδίες από Άγγλους γονείς, αλλά έμεινε ορφανή στα εννιά της χρόνια και αναγκάστηκε να πάει να μείνει στο αρχοντικό του παράξενου θείου της, στα βαλτοτόπια της βόρειας Αγγλίας. Η Μαίρη αρχίζει να κάνει μακρινούς περιπάτους στους έρημους κήπους του αρχοντικού και μαθαίνει για κάποιον κήπο που μένει κλειδωμένος από τότε που πέθανε η γυναίκα του θείου της. Πιάνει φιλίες με έναν κοκκινολαίμη, μ' ένα γέρο κηπουρό κι ένα παιδί της ηλικίας της, τον Ντίκον, που ξέρει όλα τα μυστικά της φύσης και συνεννοείται με τα ζώα και τα πουλιά. Αλλά και με τον Κόλιν γίνεται φίλη, τον άρρωστο γιο του θείου της, που τον ανακαλύπτει σ' ένα μυστικό δωμάτιο του αρχοντικού. Τα τρία παιδιά αποφασίζουν να βρουν το μυστικό κήπο και να τον ξαναζωντανέψουν. Ο μυστικός κήπος είναι ένας ύμνος για τη φύση, ένας ύμνος για τη ζωή!

Η Φ. Χ. Μπαρνέτ γεννήθηκε το 1849 στο Manchester της Αγγλίας. Τα γνωστότερα έργα της είναι "Η μικρή πριγκίπισσα", την οποία έγραφε σε συνέχειες έως ότου κυκλοφόρησε σε βιβλίο, το 1905 καθώς και Ο μυστικός κήπος. Συνέχισε να γράφει μέχρι το θάνατό της το 1924.


"Το δέντρο που έδινε" του Σελ Σιλβερστάιν, εκδόσεις Δωρικός

9789602792834 200 0307452

«Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια μηλιά που αγαπούσε ένα αγοράκι».
Έτσι αρχίζει αυτό το όμορφο παραμύθι που το διαβασμά του αφήνει τη γεύση μιας αξέχαστης ευαισθησίας.

Κάθε μέρα το αγόρι πήγαινε στη μηλιά κι έτρωγε τα μήλα της, έκανε κούνια απ’ τα κλαδιά της, σκαρφάλωνε στον κορμό της... κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη.
Μα όσο το αγόρι μεγάλωνε, τόσο περισσότερα ζητούσε απ’ το δέντρο και το δέντρο έδινε, έδινε, έδινε αδιάκοπα.

O Sheldon Allan Silverstein (25 Σεπτεμβρίου 1930- 10 Μαϊου 1999), γνωστός ως Σελ Σίλβερσταϊν ήταν ένας αμερικάνος ποιητής, τραγουδιστής, στιχουργός, συνθέτης, σκιτσογράφος, σεναριογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα!


"Η τελευταία μαύρη γάτα" του Ευγένιου Τριβιζά, εκδόσεις Μεταίχμιο

9789605017309 200 0663693

Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δύο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η γάτα είναι αποφασισμένη να επιζήσει. Αυτή είναι η ιστορία ενός ανελέητου διωγμού, ενός απελπισμένου έρωτα, μιας πικρής προδοσίας - αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας.

Μια συναρπαστική περιπέτεια που συνδυάζει τον λυρισμό με το χιούμορ, τη συγκίνηση με το μυστήριο, την απόγνωση με την ελπίδα και ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της δεισιδαιμονίας.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι πολυγραφότατος και πολυπράγμων. Σπούδασε νομικά και οικονομικά και είναι καθηγητής εγκληματολογίας στην Αγγλία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (Reading), όπου διατελεί ομότιμος καθηγητής και σε άλλα πανεπιστήμια. Είναι γνωστός ως συγγραφέας βιβλίων για παιδιά από τεσσάρων χρονών και άνω. Όλα του τα έργα τα χαρακτηρίζει πρωτοτυπία και μεγάλη φαντασία, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες σε όλο τον κόσμο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved