Παιδιά και νηστεία: Κάνει τα παιδιά να νηστεύουν και αν ναι από ποια ηλικία;

Η Σαρακοστή και η νηστεία είναι μια θρησκευτική συνήθεια που ακολουθούν πολλοί αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Παιδιά και νηστεία: Κάνει τα παιδιά να νηστεύουν και αν ναι από ποια ηλικία;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν μπορούν να νηστέψουν το παιδί τους και από ποια ηλικία. Τόσο οι διατροφολόγοι, όσο και οι παιδίατροι και οι κληρικοί, αναφέρουν πώς ένα μωρό δεν χρειάζεται να νηστέψει μέχρι και την ηλικία των 6 ετών. Από εκείνη την ηλικία και μετά ένα παιδί αν θέλει μπορεί να νηστέψει μαζί με τους γονείς του χωρίς όμως να στερηθεί το γάλα ενώ τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, μπορούν να διακόψουν το γάλα για εκείνες τις ημέρες, αναπληρώνοντάς το όμως μέσα από τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο.

Έτσι λοιπόν, αν αποφασίσετε να νηστέψετε οικογενειακώς χωρίς να σας λείψουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά θα πρέπει:

α. Να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά τη συγκεκριμένη περίοδο. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρά μας.

β. Λόγω αποχής από το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η πρόσληψη πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα είναι πολύ χαμηλή για αυτό θα πρέπει να συνδυάζετε καταλλήλως φυτικές πηγές πρωτεϊνών όπως τα όσπρια με τα δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι, φασόλια με κριθαράκι κ.ο.κ).

γ. Θα πρέπει να καταναλώνετε θαλασσινά 2 φορές την εβδομάδα οπωσδήποτε.

δ. Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση σε τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια καθώς τα κάθε αυτού γαλακτοκομικά απαγορεύονται.

Αν δώσετε προσοχή στα όσα αναφέραμε παραπάνω και κάνετε σωστούς συνδυασμούς κι επιλογές τροφών, η νηστεία μπορεί να είναι ασφαλής διατροφικά ακόμη και για τα παιδιά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved