Οι πολλοί χυμοί καταστρέφουν τα δόντια των παιδιών

Παρότι οι φρουτοχυμοί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που κάνουν καλό στην υγεία, περιέχουν και πολλά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να διαβρώσουν τα δόντια.

Οι πολλοί χυμοί καταστρέφουν τα δόντια των παιδιών

Μάλιστα όταν στύβουμε ή πολτοποιούμε τα φρούτα, απελευθερώνονται τα σάκχαρα που αυτά εκ φύσεως περιέχουν -και αυτό είναι χειρότερο για τα δόντια απ’ ό,τι το να φάμε τα ολόκληρα φρούτα. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Οδοντιατρικό Τομέα του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών της Βρετανίας, τα παιδιά που ενθαρρύνονται να πίνουν μεγάλες ποσότητες φρουτοχυμών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να χαλάνε τα δόντια τους.

Οι φρουτοχυμοί έχουν έντονα όξινο περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να διαβρώσει την εξωτερική στοιβάδα των δοντιών (την αδαμαντίνη ουσία), προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη – και οι χυμοί με εσπεριδοειδή είναι οι πιο όξινοι απ’ όλους.
Ασφαλέστερη εναλλακτική λύση είναι να πίνουν τα παιδιά συχνότερα γάλα και, φυσικά, νερό.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες από το βρετανικό υπουργείο Υγείας και άλλους διεθνείς υγειονομικούς οργανισμούς, για να μειωθεί ο κίνδυνος διάβρωσης των δοντιών οι φρουτοχυμοί πρέπει να καταναλώνονται μαζί με το φαγητό.

Οι οδοντίατροι προειδοποιούν εδώ και καιρό πως παρότι η τερηδόνα είναι πλέον λιγότερο συχνή χάρη στο συχνό βούρτσισμα των δοντιών, η διάβρωση της αδαμαντίνης ουσίας είναι ένα ολοένα εντεινόμενο πρόβλημα. Και αυτό οφείλεται πρωτίστως στα όξινα ροφήματα που υπερκαταναλώνουμε.

Photo: ©Jaimie Duplass/Shutterstock.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved