Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά-Πότε πρέπει να δίνουμε αντιβίωση στο παιδί

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) - οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης - έχει ορίσει τη 18η Νοεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (European Awareness Antibiotic Day).

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά-Πότε πρέπει να δίνουμε αντιβίωση στο παιδί

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια και ότι η αντοχή τους στα αντιβιοτικά αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία. Η λογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να αναχαιτίσει την ανάπτυξη των ανθεκτικών βακτηρίων και να διατηρήσει την αποτελεσματική δράση των αντιβιοτικών για τις μελλοντικές γενιές.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια, για τα οποία οι θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε συνεχώς περιορίζονται.

Η χώρα μας, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Κατανάλωσης των Αντιβιοτικών (ESAC) του 2010, παραμένει πρώτη στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα μεταξύ των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά. Αυτό άλλωστε αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στον Ευρωπαϊκό χώρο, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Μικροβιακής Αντοχής (EARSS).

Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι ιώσεις δεν θεραπεύονται με αντιβιοτικά, τα οποία δρουν μόνο εναντίον των βακτηριδίων. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά, όπως επισημαίνει ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων), τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τις σοβαρές λοιμώξεις

Πότε το παιδί χρειάζεται αντιβίωση
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) μας πληροφορεί σχετικά:

  • Κοινό κρυολόγημα: Παρουσιάζεται συνήθως με συμπτώματα όπως συνάχι, κόπωση, πυρετός, πόνος στα κόκαλα και στους μυς. Δεν χρειάζεται αντιβιοτικά, παρόλο που κάποιες φορές μπορεί να διαρκέσει πάνω από δύο εβδομάδες.
  • Διάρροιες: Οι περισσότερες διάρροιες είναι ιογενείς, οπότε η αντιβίωση είναι άχρηστη. Ακόμα, όμως, κι οι διάρροιες που οφείλονται σε μικρόβιο, συνήθως αυτοθεραπεύονται, οπότε και πάλι δεν χρειάζονται αντιβιοτικό.
  • Βρογχίτιδες: Στα παιδιά οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις είναι ιογενείς, επομένως τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν. Χρειάζεται όμως προσοχή στις περιπτώσεις που υπάρχει υποψία για πνευμονία, ή βήχας που διαρκεί πάνω από 10-14 μέρες.
  • Φαρυγγίτιδα-αμυγδαλίτιδα: Η κυνάγχη και η φαρυγγίτιδα τις περισσότερες φορές είναι ιογενείς. Αντιβίωση χρειάζεται μόνο στην περίπτωση που οφείλονται σε μικροβιακές λοιμώξεις, αλλά γι' αυτό θα αποφασίσει ο γιατρός που θα εξετάσει το παιδί.
  • Ωτίτιδα: Αν το παιδί είναι μικρότερο από δύο ετών, μπορεί ο γιατρός να χορηγήσει αντιβιοτικά. Σε μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να έχει ακριβή κλινική εικόνα για να αποφασίσει. Αντιβίωση χρειάζεται η βακτηριακή μόλυνση, που παρουσιάζει συμπτώματα όπως υγρό, πυρετό, έντονο πόνο και κοκκίνισμα του αυτιού.

Photo: Alamy

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved