Με ποια κριτήρια επιλέγουμε τι θα φάει το παιδί μας

Η επιλογή τροφίμων που μπορούν να επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού αποτελεί μία μόνιμη ανησυχία των γονιών.

Με ποια κριτήρια επιλέγουμε τι θα φάει το παιδί μας

Ο τρόπος που επιλέγουμε τρόφιμα, ειδικά για την διατροφή των παιδιών, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και δεν καθορίζεται μόνο από τις φυσιολογικές ή διατροφικές ανάγκες. Για παράδειγμα :

• οι ιδιότητες των τροφίμων, όπως η γεύση, η οσμή ή η εμφάνιση,
• η γνώση σχετικά με τα οργανικά και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα,
• η θέση στο ράφι των καταστημάτων ή οι τιμές των προϊόντων,

είναι παράγοντες που επηρεάζουν ποια τρόφιμα θα βάλουμε στο ράφι μας. Η Πανευρωπαϊκή Έρευνα για τη στάση των Καταναλωτών απέναντι στα Τρόφιμα, τη Διατροφή και την Υγεία διαπίστωσε ότι οι πέντε πρώτοι παράγοντες που επιδρούν στην επιλογή τροφίμων σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη είναι: η ποιότητα/φρεσκάδα των τροφίμων, η τιμή, η γεύση, η προσπάθεια για υγιεινή διατροφή, καθώς επίσης και οι επιλογές τροφίμων των άλλων μελών της οικογένειας.

Οσον αφορά στα παιδιά, η γεύση είναι ο σημαντικότερος λόγος που επιλέγουν ένα φαγητό όπως και η επιρροή των γονέων, ειδικά σε ό,τι αφορά το πρωινό και το δείπνο.

Οι νέοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της υγιεινής διατροφής, όπως προκύπτει από στοιχεία, και γνωρίζουν ότι δεν τρώνε πάντα όπως θα έπρεπε. Για αυτούς, το πρόβλημα με τα «υγιεινά» τρόφιμα ήταν ότι είναι βαρετά, ότι δεν έχουν καλή γεύση και το σπουδαιότερο , νοιώθουν ότι δεν τους χορταίνουν όταν είναι πεινασμένοι.

Πηγή:eufic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved