Μοναχοπαίδι: Μύθοι και αλήθειες

Η υπογεννητικότητα είναι γνωστό πρόβλημα στη χώρα μας και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα ζευγάρια κάνουν ένα παιδί και δύσκολα «βάζουν μπρος» το επόμενο. Τι ιδιαιτερότητες έχει όμως ένα μοναχοπαίδι; Σίγουρα έχουμε ακούσει πολλά, πόσα όμως από αυτά είναι αλήθεια;

Μοναχοπαίδι: Μύθοι και αλήθειες

Τα μοναχοπαίδια...

...είναι κακομαθημένα
Μύθος! Ένα παιδί που δεν έχει αδέρφια, σίγουρα θα λαμβάνει την αποκλειστική προσοχή των γονιών του. Το αν θα είναι όμως κακομαθημένο ή όχι εξαρτάται από την ανατροφή που θα έχει και όχι από το αν θα έχει αδέρφια. Οι γονείς πάντα προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν στα παιδιά τους , είτε είναι δύο ή τρία, είτε είναι ένα. Από εκεί και πέρα είναι καθήκον του κάθε γονιού να μάθει στο παιδί του να εκτιμάει όσα έχει και ακόμα και αν δεν έχει αδέρφια να τα μοιράζεται, μπορεί να πάντα να παίζει με τους φίλους του.

... αντιμετωπίζονται με προκατάληψη
Αλήθεια! Τα πιο παλιά χρόνια, που οι περισσότερες οικογένειες είχαν τουλάχιστον δύο ή τρία παιδιά, το να είναι κάποιος μοναχοπαίδι θεωρούνταν ελάττωμα. Ακόμα και σήμερα ωστόσο τα στερεότυπα καλά κρατούν! Εκφράσεις όπως «έλα, δε σου φαίνεται» ή «καλά το κατάλαβα» είναι αρνητικά σχόλια που εισπράττουν συχνά τα παιδιά που είναι μοναχοπαίδια.

... είναι πιο δυναμικά
Αλήθεια! Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μοναχοπαίδια εξελίσσονται σε πιο ικανά άτομα, πετυχαίνουν πιο εύκολα τους στόχους τους και έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Αν το καλοσκεφτούμε αυτό δεν είναι παράλογο, καθώς οι γονείς σε αυτή τη περίπτωση έχουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια να επενδύσουν στο παιδί τους. Το ιδανικό ασφαλώς, είναι όσα παιδιά και αν έχει κάποιος, να αφιερώνει εποικοδομητικό χρόνο στην ανατροφή τους.

...νιώθουν μοναξιά
Εν μέρει αλήθεια! Όταν είναι μικρά, δεν πολυκαταλαβαίνουν μοναξιά, καθώς το παιχνίδι με φίλους και γονείς δε λείπει από την καθημερινότητα τους. Όσο όμως ένα παιδί μεγαλώνει και ιδιαίτερα όταν φτάνει στην ηλικία της εφηβείας, που έτσι και αλλιώς είναι μία «περίεργη» περίοδος για το παιδί, ίσως τότε αποζητήσει τη συντροφιά ενός συνομήλικού του στο σπίτι.

... είναι υπερπροστατευμένα
Αλήθεια! Αν είστε γονιός και έχετε μοναχοπαίδι, όσο και αν δεν θέλετε να το παραδεχτείτε, δυστυχώς ισχύει! Προσοχή όμως! Στην αρχή μπορεί να είναι χαριτωμένο αλλά σε βάθος χρόνου γίνεται καταπιεστικό!

... θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής
Μύθος! Τα μοναχοπαίδια είναι λογικό ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια ζωής τους, να είναι να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των γονιών τους. Όσο όμως μεγαλώνουν αυτό δεν αποτελεί νόμο, ούτε ανάγκη.

... θέλουν να κάνουν πολλά παιδιά όταν μεγαλώσουν
Αδιευκρίνιστο ακόμα! Ο κάθε άνθρωπος φαντάζεται την οικογένεια που θέλει να δημιουργήσει επηρεασμένος από τα δικά του βιώματα όταν ήταν παιδί. Το σίγουρο είναι ότι τα αδέρφια έχουν ξεχωριστή σχέση μεταξύ τους και η ύπαρξη του ενός, συνεπάγεται πολλά οφέλη για το άλλο. Όπως και να έχει, αν ένα μοναχοπαίδι μεγαλώσει «σωστά» και με αγάπη, σίγουρα θα έχει όμορφες παιδικές αναμνήσεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved